Direct naar artikelinhoud
LiveblogBelgië - Canada

Live - België-Canada op WK: Batshuayi scoort enige doelpunt, Rode Duivels winnen met hakken over de sloot

Beeld Photo News

De Rode Duivels spelen vanavond om 20 uur hun openingsduel op het WK voetbal. Canada is hun eerste tegenstander. Volg hieronder de belangrijkste hoogtepunten van de wedstrijd België - Canada en lees tijdens de rust een tussentijdse analyse van onze sportjournalist Hans Vandeweghe.

Live

1. Wedstrijd afgelopen: België wint met 1-0

De extra tijd zit erop. België wint met de hakken over de sloot van Canada.

2. 5 minuten extra tijd

De reguliere speeltijd zit erop. Net als in de eerste helft komen er vijf minuten extra tijd bij.

3. Vertonghen ruimt op

Nogmaals Canadees gevaar. Na een flipperkastfase lijkt Larin in schietpositie te komen, maar Vertonghen werkt weg.

4. De Bruyne schiet over

Kevin De Bruyne blijft zoeken naar de 2-0. Hij wrikt zichzelf nog een keer in schietpositie, maar knalt over.

5. Eerste gele kaarten voor Canada

Alphonso Davies, de sterspeler van Canada, krijgt een gele kaart. Meteen daarna krijgt ook zijn landgenoot Alistair Johnson geel. België krijgt een vrije trap.

Beeld AP
  6. Mooie redding Courtois

Het blijft opletten voor de Rode Duivels. Bij een nieuwe Canadese aanval is een goede redding van Thibaut Courtois nodig oop een schot van Cyle Larin.

7. Batshuayi naar de kant

Michy Batshuayi wordt vervangen door Loïs Openda.

8. Minder energie bij Canada

De Canadezen, die natuurlijk al veel gegeven hebben, lijken door hun beste krachten heen te zitten. Maar met een 1-0-voorsprong blijft het natuurlijk opletten voor de Belgen, die blijven zoeken naar de bevrijdende tweede goal.

9. Batshuayi mist controle

De Bruyne zet zich goed door op links, waarna hij kruist tot bij Batshuayi. De spits mist echter zijn controle, waardoor de bal over de zijlijn dwarrelt.

10. ‘Het WK: dat is in een marcelleke met een pintje naar de match kijken’: leeft het WK minder dan andere jaren?

De winterse temperaturen, de kritiek op gastland Qatar en de lagere verwachtingen voor onze eigen Rode Duivels: de toeschouwers aan dit Gentse groot scherm in ZwartWit zien genoeg redenen waarom het WK minder leeft dan andere jaren. ‘Ik voelde mij daarnet bekeken in de supermarkt met mijn outfit.’

Beeld Eric de Mildt
  11. Batshuayi net niet

Het is niet de wedstrijd van Kevin De Bruyne. In plaats van rechts Trossard aan te spelen, gaat het links tot bij Batshuayi. Bovendien mist de bal ook de juiste snelheid, al had de doelpuntenmaker ook wel beter kunnen doen.

12. Mooi hakje Trossard

Trossard hakt de bal bij zijn eerste actie tussen twee Canadezen tot bij Meunier maar die kan er enkel nog een hoekschop uit puren. Daarbij moet Dendoncker Buchanan bij het nekvel grijpen om een counter te voorkomen.

13. Trossard komt Hazard vervangen

Een derde vervanging bij België: Leandro Trossard komt in het veld voor Eden Hazard. Die geeft de aanvoerdersband door aan Jan Vertonghen.

Beeld AP
  14. Ook twee wissels bij Canada

Na een klein kwartier in de tweede helft wisselt ook Canada twee keer. Atiba Hutchinson wordt vervangen door Ismaël Koné en Junior Hoilett door Cyle Larin.

15. Ook Onana krijgt geel

Ook die andere invaller, Amadou Onana, krijgt meteen een gele kaart voor een overtreding.

Beeld BELGA
  16. Geel voor Meunier

Thomas Meunier krijgt een gele kaart voor gevaarlijk spel. Vrije trap voor Canada.

17. David kopt naast

De Canadezen lijken het scenario van de eerste helft te willen herhalen. Eustáquio speelt de bal losjes door de benen bij De Bruyne, waarna de Porto-middenvelder met zijn prima voorzet ook nog Jonathan David bereikt. Die kan koppen, maar de bal gaat ernaast.

Beeld AP
  18. Tweede helft begonnen

De tweede helft is afgetrapt. Twee wissels bij de Belgen: Youri Tielemans wordt vervangen door Amadou Onana, Yannick Carasco door Thomas Meunier.

19. Hoe zitten de Duivels in de wedstrijd? Sportjournalist Hans Vandeweghe analyseert bij de rust

• Zelden zijn de Rode Duivels zo weggespeeld door een op papier minder getalenteerd team dan tijdens de eerste helft tegen Canada.

• De 1-0 van Michy Batshuayi in minuut 44 was dan ook een godsgeschenk, compleet tegen de gang van het spel in

• Canada begon zoals verwacht heel fel aan de wedstrijd. Ze vielen massaal aan en stoorden hoog. De eerste kans was dan ook voor een Canadees.

• In minuut negen moest Thibaut Courtois een eerste keer zijn klasse tonen door een strafschop (na hands van Yannick Carrasco) van Alphonso Davies te stoppen.

• Er waren geen surprises van de chef, behalve dan dat Roberto Martínez toch voor Leander Dendoncker had gekozen als de derde man in de verdediging.

20. Goal! Batshuayi maakt de 1-0

Op slag van rust maakt Michy Batshuayi er 1-0 van.

Beeld AFP
  21. Geen tweede penalty voor Canada

Laryea wil voorbij Witsel, waarna hij neergaat in het Belgische strafschopgebied. Scheidsrechter Sikazwe wil echter, ook na tussenkomst van de VAR, van geen tweede Canadese penalty weten.

Beeld AP
  22. Schotje Batshuayi

Nog een keertje de Belgen. De Bruyne, uitgeweken naar de linkerkant, pakt uit met een lange kruisbal op Batshuayi. Die gaat ineens zijn kans, maar de poging gaat de mist in.

23. David egoïstisch

De Canadezen maken, gelukkig voor de Belgen, vaak de verkeerde keuzes. Jonathan David trapt zelf, terwijl Laryea op rechts helemaal vrij stond. Courtois pakt uiteindelijk makkelijk.

24. Duivels komen steeds meer in de match

Na een dolle openingsfase, waarin de Duivels een tegendoelpunt konden vermijden, komen de Belgen nu meer en meer in de wedstrijd.

Beeld AFP
  25. Verkeerde keuze De Bruyne

Kevin De Bruyne krijgt een zee van ruimte om een counter op te zetten, maar in plaats van rechts in te spelen op de volledig vrijstaande Tielemans, kiest hij voor een onmogelijke bal richting de linkerkant.

26. Canada domineert

De Rode Duivels krijgen ook na die gemiste strafschop geen voet aan de grond tegen een ontketend Canada! Weer moeten Vertonghen en co achterin alle zeilen bijzetten, Courtois redt uiteindelijk met de voet. Het openingskwartier is duidelijk voor Canada.

27. Courtois stopt penalty

België ontsnapt aan een vroege achterstand. Thibaut Courtois houdt de penalty van Alphonso Davies tegen en schreeuwt het uit.

Beeld AP
  28. Penalty voor Canada

Canada protesteert na een hoekschop voor hands van Carrasco. Na tussenkomst van de VAR krijgt Canada een strafschop. Carrasco krijgt ook geel.

29. Wedstrijd is begonnen

Canada heeft de wedstrijd op gang getrapt.

Een statement tegen de strenge FIFA-regels , zoals de Duitse nationale ploeg eerder op de dag, maakten de Rode Duivels voor de aftrap niet.

30. Opstelling bekend: Leander Dendoncker derde man in verdediging

De opstelling van België is zopas bekendgemaakt. Een groot deel van de basiself was al bekend, het was vooral uitkijken wie naast Toby Alderweireld en Jan Vertonghen in de verdediging zou staan. Die keuze is op Leander Dendoncker gevallen. Hij krijgt de voorkeur op Zeno Debast.

De basisopstellng van de Rode Duivels: Courtois - Vertonghen, Alderweireld, Dendoncker - Carrasco, Witsel, Tielemans, Castagne - Eden Hazard, De Bruyne, Batshuayi.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook de Canadese bondscoach John Herdman heeft geen plaats voor verrassingen in zijn basiself. Uitkijken is het dus vooral naar de flanken en de voorlijn, met Buchanan, Davies en David als speerpunten. Larin begint op de bank.

De Candese elf: Borjan - Laryea, Vitoria, Miller, Johnston - Davies, Hutchinson, Eustaquio, Buchanan - Hoilett, David

31. Wat mogen we verwachten van België - Canada vanavond?

Vanavond nemen onze Rode Duivels het in Qatar op tegen Canada. Presteert België in dit openingsduel beter dan tegen Egypte vorige week? En wat kunnen we verwachten van de Canadezen? Sportjournalist Hans Vandeweghe geeft duiding: 'Lukaku zal hard gemist worden vanavond.'

Thomas Meunier en Eden Hazard tijdens de training dinsdagavond in Qatar.Beeld AFP
  32. Volg alle wedstrijden en uitslagen op de voet in ons speelschema

Hoe doen de andere landen het op dit WK en tegen wie moet België het later nog opnemen? Volg live het volledige speelschema van alle wedstrijden, net zoals alle uitslagen, statistieken en de stand van alle deelnemende landen.

Bekijk hier het volledige speelschema van het WK 2022.