Om Utens: het WK-avontuur van Andries Noppert

09 december 2022 09:00

Andries Noppert heeft zijn koffers gepakt voor het wereldkampioenschap in Qatar, waar hij samen met Remko Pasveer en Justin Bijlow mag strijden om een plek onder de lat. Hier lees je alles wat de ๐ƒ๐ž ๐“๐จ๐ฐ๐ž๐ซ ๐Ÿ๐šฬ€๐ง ๐๐ž ๐‰๐จ๐ฎ๐ฐ๐ž๐ซย  meemaakt tijdens het eindtoernooi.

57134064 ORANGE PICTURES

9 december, 22.55 uur:
De WK-droom van Andries Noppert en het Nederlands elftal is voorbij. De ploeg was een maatje te klein voor Argentiniรซ. Na honderdtwintig intense minuten, waarin de emoties soms hoog opliepen, werd het duel met strafschoppen beslist.

Vooraf werd een tactisch schaakspel verwacht tussen beide ploegen en dat bleek behoorlijk te kloppen. De teams ontliepen elkaar nauwelijks, maar in minuut 35 kwam Argentiniรซ toch op voorsprong. De individuele klasse van Lionel Messi gaf daarbij de doorslag. Hij zette Nahuel Molina alleen voor Andries Noppert met een mooie steekpass, wat de wingback goed afmaakte.

Net toen Nederland omschakelde naar een 4-3-3-systeem kreeg het Zuid-Amerikaanse land een strafschop, die Messi achter Noppert schoot. Het leek het einde van een mooie WK-droom, maar die bleek nog niet voorbij. In minuut 83 maakte invaller Wout Weghorst de aansluitingstreffer, waardoor de spanning weer helemaal terug kwam. In de blessuretijd was de spits opnieuw trefzeker, waardoor er verlengd moest worden.

Daarin vielen geen goals meer, al kreeg de keeper van sc Heerenveen het nog behoorlijk druk. In de laatste seconde kreeg hij ook nog hulp van de paal bij een schot van Enzo Fernรกndez. In de strafschoppenserie bleek Argentiniรซ beter bestand tegen de druk.Daardoor moet Nederland de koffers pakken.

9 december, 9.39 uur:
De spelers van sc Heerenveen gaan vandaag op trainingskamp, in de buurt van Valencia. Dat gebeurt uiteraard zonder Andries Noppert. Zijn teamgenoten zijn hem echter nog niet vergeten en zullen ook in Spanje met veel interesse naar het Nederlands elftal kijken.

9 december, 8.55 uur:
Matchday! Andries Noppert neemt het vanavond op tegen Argentiniรซ in de kwartfinale van het wereldkampioenschap! Lukt het de doelman om Lionel Messi en zijn landgenoten van scoren af te houden?

8 december, 21.00 uur:

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door OnsOranje (@onsoranje)

8 december, 10.12 uur:

7 december, 15.52 uur:
Andries Noppert schoof vanmiddag aan op de persconferentie van Oranje. De doelman speelt vrijdagavond tegen Argentiniรซ. Met de keeper ging het over een eventuele strafschop van Lionel Messi. "Hij is ook maar een mens, net als wij. Hij kan ook penalty's missen, dat bleek al eerder in het toernooi. Natuurlijk is hij goed, maar ook van hem kan ik een penalty stoppen", aldus de Fries, die zin heeft in de krachtmeting: "Als kleine jongen droom je hiervan."

7 december, 14.02 uur:

5 december, 15.09 uur:

5 december, 8.57 uur:

Een bericht gedeeld door Andries Noppert Official (@andriesnoppert)

5 december, 8.55 uur:

4 december, 11.55 uur:

3 december, 23.00 uur:
Andries Noppert speelt met het Nederlands elftal in de kwartfinale van het WK tegen Argentiniรซ. De ploeg uit Zuid-Amerika won met 2-0 van Australiรซ door doelpunten van Lionel Messi en Manchester City-spits Julian รlvarez. De wedstrijd wordt op vrijdag 9 december gespeeld, om 20.00 uur Nederlandse tijd.

3 december, 17.55 uur:

3 december, 17.53 uur:
Andries Noppert zal zaterdagavond de nodige schouderklopjes krijgen. De doelman toonde zijn klasse tegen de Verenigde Staten, waardoor hij een behoorlijk aandeel had in de overwinning. Al binnen twee minuten moest de Friese keeper serieus in actie komen, toen Christian Pulisic alleen op hem af kwam. Die bal pakte hij goed met zijn been, waardoor Oranje een valse start bespaard bleef.ย

Na tien minuten liet het Nederlands elftal voor het eerst een goede aanval zien. Dat leverde meteen de openingstreffer van Memphis Depay op, waarna Daley Blind in de blessuretijd van de eerste helft de marge verdubbelde. Bij beide goals was de assist van oud-Heerenvener Denzel Dumfries, die de hoofdrolspeler van de wedstrijd werd.

Aan het begin van de tweede helft leek Noppert geklopt bij een hoekschop, maar Cody Gakpo bracht redding op de lijn. De nul houden zat er niet in voor de doelman, ondanks een goed optreden: een kwartier voor tijd moest de sluitpost zich alsnog gewonnen geven, na een inzet van Haji Wright. Het leek een spannend slot te worden, maar Dumfries bekroonde een ijzersterke wedstrijd met de 3-1. Daardoor gaat Nederland door naar de kwartfinale.

3 december, 15.30 uur:
Het is matchday nummer vier voor het Nederlands elftal en Andries Noppert! De knock-outfase van het toernooi begint vandaag met een wedstrijd tegen de Verenigde Staten. De keeper van sc Heerenveen mag zich weer in de basis laten zien.

29 november, 22.02 uur:
Andries Noppert speelt met het Nederlands elftal in de achtste finales van het WK tegen de Verenigde Staten. De ploeg van bondscoach Gregg Berhalter won in Groep B met 0-1 van directe concurrent Iran, waardoor 'team USA' doorgaat naar de knock-outfase.

29 november, 21.00 uur:

29 november, 20.00 uur:

29 november, 18.07 uur:
Het WK-avontuur van Andries Noppert gaat nog even door. De doelman hield tegen gastland Qatar de nul, terwijl zijn landgenoten twee doelpunten maakten zonder groots te spelen. Daardoor eindigt het Nederlands elftal als eerste in de groep. In de eerste helft zorgde Cody Gakpo na 26 minuten voor de eerste treffer, waarna Frenkie de Jong voor het doelpunt na rust tekende in minuut 49. Qatar was niet bij machte om met een serieus offensief te komen, waardoor de doelman van sc Heerenveen het rustig had.

ย

29 november, 14.49 uur:

29 november, 8.58 uur:
Het is matchday nummer drie voor Oranje! De laatste groepswedstrijd staat op het programma en de kans is groot dat het toernooi er nog niet op zit voor Andries Noppert en zijn ploeggenoten. Qatar, dat nog nul punten heeft, is de tegenstander vandaag. Lukt het de Friese doelman om de nul te houden tegen het gastland?ย

Noppert (2)

28 november, 22.30 uur:

25 november, 19.30 uur:

Louis van Gaal wilde na het 1-1 gelijkspel tegen Ecuador niet zeggen hoeveel voldoendes hij bij zijn ploeg zag, maar wel liet hij iets los over Andries Noppert: "Onze keeper heeft geen fout gemaakt", stelt de bondscoach voor de camera van de NOS. "De verdediging staat wel. We zaten niet in de wedstrijd, maar hebben toch weinig kansen weggegeven. Zij scoorden vroeg in de tweede helft, maar we hebben het gelijkspel eruit gesleept."

ย

25 november, 18.57 uur:
Andries Noppert is ook na zijn tweede wedstrijd nog ongeslagen als international, maar een cleansheet รฉn drie punten zaten er deze keer niet in. Nederland en Ecuador stapten van het veld met een 1-1 stand op het scorebord. Cody Gakpo scoorde al vroeg voor Oranje, maar die voorsprong kon niet worden vastgehouden.

Noppert moest in de eerste helft รฉรฉn keer serieus ingrijpen. Een inzet van Enner Valencia, die in het eerste duel tegen Qatar twee keer scoorde, werd door de Fries goed tegengehouden. In de blessuretijd van de eerste helft leek de sc Heerenveen-goalie gepasseerd, maar Pervis Estupinan mocht niet juichen omdat een ploeggenoot buitenspel stond. Daardoor ging Oranje rusten met een minieme voorsprong.

Na vijf minuten in de tweede helft was het alsnog gelijk. Noppert moest zich gewonnen geven toen Valencia uit een rebound van dichtbij kon scoren. In minuut zestig kwam Nederland bijna op achterstand, toen Gonzalo Plata de lat raakte. Dat was meteen de laatste serieuze kans, waardoor beide ploegen na twee wedstrijden vier punten hebben.

15 november, 10.15 uur:
Vandaag wedstrijd nummer twee! Ecuador is de volgende tegenstander voor Noppert en zijn landgenoten.

Een bericht gedeeld door sc Heerenveen (@scheerenveenofficial)

24 november, 17.00 uur:
Andries Noppert is hot. De keeper kreeg enorm veel berichten na zijn debuut, die hij allemaal wilde beantwoorden. "Ik stuurde eigenlijk heel veel dezelfde reactie, want ik vind het netjes om iedereen te antwoorden. Dus dat deed ik en op een gegeven moment stopte WhatsApp ermee. Ze dachten dat ik spam aan het versturen was", aldus de doelman in gesprek met OnsOranje, het account van het Nederlands elftal. "Het is mooi dat je voor je eigen land mag uitkomen, daar droom je als klein jongetje van. Voor mij was die droom eigenlijk al in duigen gevallen."

24 november, 11.00 uur:
Via het Instagramaccount van sc Heerenveen kun je een gesigneerd keepersshirt winnen van Andries Noppert.

22 november, 17.30 uur:

22 november, 8.30 uur:
Louis van Gaal is positief over het debuut van Noppert, die ook de komende wedstrijden de eerste doelman is. Dat bevestigde de bondscoach voor de camera van de NOS. "We hebben een keeper die ballen pakt. Hij heeft geen fout gemaakt en is de eerste keeper", aldus de trainer. "We hebben een goede klik. Hij heeft een paar kanten van mijn persoonlijkheid."

22 november, 8.25 uur:
Andries Noppert krijgt na zijn interlanddebuut de nodige complimenten van zijn ploeggenoten. In gesprek met de NOS noemt Davy Klaassen de doelman 'een topgozer'. "Het is geen standaard jongen, een heel positief iemand."

"Hij is een echte Fries. Nuchter, maar wel heel direct. Het is een jongen naar m'n hart", vertelde Virgil van Dijk, waarna ook Nathan Akรฉ nog met mooie woorden kwam. "Iedereen mag 'm graag, hij is lekker nuchter", aldus de verdediger van Manchester City. "Hij was heel kalm. Ook in het coachen oogde hij relaxed."

22 november, 8.00 uur:

21 november, 19.26 uur:
Andries Noppert heeft voor de camera van de NOS gereageerd op zijn debuut voor het Nederlands elftal. "Dit is heel speciaal. Hier droom je van, maar ik had nooit gedacht dat het mogelijk was", aldus de doelman, die Louis van Gaal dankbaar is voor de kans. "Als het onder een iemand kan gebeuren, is het onder hem. We lijken wel een beetje op elkaar, waardoor we ook naar elkaar toetrekken."

Donderdag kreeg de Fries voor het eerst het gevoel dat hij wellicht eerste doelman ging worden. "We speelden acht-tegen-acht. Toen ging ik wel een beetje speculeren. De dag daarna had ik een gesprek met de keeperstrainer. Hij zei dat ik ging spelen. Ik had wel gezonde spanning, maar ik kreeg te horen dat ik moest spelen zoals bij m'n club."

Hij debuteerde met een cleansheet, een paar goede reddingen รฉn drie punten. "Voetballend was het niet goed, maar dan is het wel knap dat je een manier weet te vinden om hem te winnen", aldus de sluitpost. "We zijn hier met een reden. We willen heel ver komen en het liefst wereldkampioen worden, anders hoef je niet mee te doen. Dit was een mooie stap."

21 november, 19.14 uur:

ย

21 november, 19.00 uur:
Andries Noppert heeft tijdens zijn debuut de nul gehouden voor het Nederlands elftal. De doelman moest drie keer serieus redding brengen. Aan de andere kant van het veld kwamen de landgenoten van de Heerenveen-doelman ook niet tot veel kansen, waardoor het duel leek af te stevenen op een doelpuntloos gelijkspel. In minuut 85 mochten de Nederlanders toch juichen: Cody Gakpo werd de gevierde man met een rake kopbal, na een goede pass van Frenkie de Jong.

De laatste minuten werden nog even spannend, maar in de negende minuut van de blessuretijd werd de marge zelfs nog verdubbeld. Invaller Davy Klaassen kon van dichtbij een rebound binnentikken. Oranje is daardoor voortvarend begonnen aan het toernooi.

21 november, 17.20 uur:

21 november, 16.43 uur:

21 november, 16.40 uur:
De geruchten van de afgelopen dagen blijken te kloppen, Noppert debuteert voor Oranje! "Ik ben genoodzaakt om voor Noppert te kiezen. Hij houdt normaal gesproken ballen tegen. Het is natuurlijk een risico, maar ik heb alle vertrouwen in hem", aldus Louis van Gaal voor de camera van de NOS.

21 november, 11.45 uur:

21 november, 9.12 uur:
Het is matchday voor Oranje. Wordt dit de dag die Andries Noppert nooit meer gaat vergeten? Volgens verschillende media maakt hij vanavond zijn debuut voor het Nederlands elftal, maar de bondscoach hield zijn lippen gisteren nog stijf op elkaar. Om 17.00 uur, als er afgetrapt wordt, kan er zomaar eens een Friese droom uitkomen.

20 november, 13.00 uur:
Het is nog even afwachten of Noppert maandag onder de lat staat. Op de persconferentie wilde Louis van Gaal niets kwijt over de opstelling. "Maar ik ben overtuigd van mijn keuze", aldus de bondscoach, die zin heeft in het duel tussen Nederland en Senegal. "De eerste wedstrijd is het belangrijkste. Hier zet je de toon voor het vervolg van het toernooi."

20 november, 12.55 uur:
Volgens Martijn Krabbendam, journalist van Voetbal International, heeft Louis van Gaal de knoop doorgehakt: Noppert krijgt in de eerste groepswedstrijd de voorkeur boven Remko Pasveer en Justin Bijlow.

19 november, 22.00 uur:

19 november, 20.00 uur:

17 november, 15.00 uur:
"De enige doelman die in vorm is, is Andries Noppert", vertelde Louis van Gaal tijdens de persconferentie, kort nadat de selectie bekend werd. Dat geldt niet alleen binnen, maar ook buiten de lijnen. De bondscoach kon de doelpuntenviering van de keeper wel waarderen.ย

17 november, 13.30 uur:
Het wereldkampioenschap moet nog beginnen, maar Andries Noppert heeft nu al een record te pakken tijdens deze editie van het mondiale eindtoernooi. Van alle spelers die afgereisd zijn naar de oliestaat, is hij met zijn 203 centimeter de langste.

15 november, 20.00 uur:
Andries Noppert heeft tijdens het wereldkampioenschap rugnummer 23. Remko Pasveer heeft nummer 1, maar Louis van Gaal liet tijdens de persconferentie weten dat hij het niets zegt over wie zal starten op het toernooi. "Over het algemeen bespreek ik dat met de spelers, nu niet. Ik heb de spelers een nummer gegeven dat past bij hun leeftijd. Dat is geen grapje", aldus de bondscoach.

11 november, 12.30 uur:
Andries Noppert is opgeroepen voor het wereldkampioenschap in Qatar. In de voorselectie van Louis van Gaal was plaats voor vijf doelmannen, maar uiteindelijk gaan er maar drie mee naar het Midden-Oosten. Jasper Cillessen en Mark Flekken zijn afgevallen. Noppert mag met Remko Pasveer en Justin Bijlow strijden om een basisplaats.