Honderden demonstranten wachten op hoog water bij Holwerd: 'De klimaatbeweging is sterker dan ooit'

Protest eind november tegen plannen voor nieuwe gaswinning onder de Waddenzee.

Protest eind november tegen plannen voor nieuwe gaswinning onder de Waddenzee. Foto: Jan Spoelstra

Milieudefensie en de Waddenvereniging organiseerden zaterdag op de dijk bij Holwerd een groot protest tegen de voorgenomen gaswinning in de Waddenzee. ,,Hoe lang moet dit nog doorgaan, dat welvaart meer telt dan welzijn?”

,,Nu sta ik alweer op de dijk”, zegt de 12-jarige Jikke de Wit uit Kollumerpomp. Vanaf het podium op een rode DAF-truck spreekt ze zaterdagmiddag enkele honderden mensen toe op de Waddendijk bij Holwerd. ,,Want er zijn nog steeds plannen om in de Waddenzee te boren naar gas. Iedereen weet toch hoe erg dat is?”

Als een Friese versie van Greta Thunberg legt ze uit waarom: ,,Door de gaswinning gaat de bodem dalen en de zee gaat ook al stijgen door de klimaatverandering. Als dat zo doorgaat, kan de Waddenzee verdrinken. Waar kunnen de kanoeten dan nog uitrusten? Ze mogen niet gaan boren onder de Waddenzee!”

Een daverend gejuich en applaus stijgt op na haar toespraak. ,,Houd het gas in de grond, houd het in grond”, wordt er gescandeerd.

Met bussen naar Holwerd

Met meer dan 400 mensen, van wie een groot deel uit het hele land met bussen naar Holwerd kwam, demonstreerden Milieudefensie en de Waddenvereniging zaterdag tegen de voorgenomen gaswinning onder de Waddenzee door Shell en de NAM. Ook activisten van Extinction Rebellion en campagneleden van de SP, GroenLinks, D66, en de Partij voor de Dieren waren erbij aanwezig.

,,De klimaatbeweging is sterker dan ooit”, zei campagneleider Nine de Pater van Milieudefensie in haar toespraak op de dijk. Vorig jaar won Milieudefensie een rechtszaak van Shell, die zijn CO2-uitstoot in 2030 bijna gehalveerd moet hebben.

Frank Petersen van de Waddenvereniging somde 18 redenen tegen de gaswinning onder de Waddenzee op, waaronder het negatieve advies van Unesco, provincie Fryslân, de gemeente Noardeast-Fryslân, de landsadvocaat en tal van wetenschappers en onafhankelijke instanties.

Niet eerder dan volgend jaar zal het kabinet besluiten of de NAM daar gas mag winnen. ,,Het is maar te hopen dat van uitstel afstel komt”, aldus oud-wethouder Sjoerd Keizer van Noardeast-Fryslân.

‘Ik word feller en fanatieker’

Na de toespraken werd er een lange menselijke slinger gevormd langs het vijf meter hoge beeld ‘Wachten op hoog water’ van twee vrouwen op de dijk. Ook plaatsten mensen zandzakken rond het beeld, waarmee de strijd tegen de zeespiegelstijging werd gesymboliseerd.

Leny Snoep uit Eelde (69) – actief bij de Drentse Klimaatcrisis Coalitie en Milieudefensie – schreef op haar zandzak de boodschap ‘Shell, stop met ecocide’. ,,Ik vond het wel hard klinken, maar dat is wat er gebeurt.”

Ze doet vaker mee met klimaatacties zoals van Extinction Rebellion. ,,Ik merk dat ik feller en fanatieker word. En ook dat mijn geduld opraakt. De Club van Rome waarschuwde al in 1972 voor de uitputting van de aarde. Hoe lang moet dit nog doorgaan, dat welvaart meer telt dan welzijn?”

Een eindje verder op de dijk staat burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân in weekendoutfit te kijken naar de protesterende menigte. De gemeente doet er niet actief aan mee, maar deelt wel hetzelfde standpunt over de gaswinning. ,,Dit is hartstikke moai”, zegt Kramer over het protest. ,,Wy moatte sunich wêze op it Waad.”