logo
wvhj2023
© Flynt | Dreamstime.com
© Flynt | Dreamstime.com
14 december 2022

Salderingsregeling: Geschillencommissie laat energiebedrijf nieuwe eindnota maken vanwege foute berekening

De Geschillencommissie heeft een energiebedrijf opdracht gegeven een nieuwe eindnota op te stellen voor een eigenaar van zonnepanelen, omdat bij toepassing van de salderingsregeling de gebruikte rekenwijze fout is.

Eerder deze week werd al bekend dat de Geschillencommissie Energie geoordeeld heeft dat energiebedrijven de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen op jaarbasis moeten toepassen, dat in lijn met antwoorden van minister Jetten op Kamervragen. Omdat minister Jetten echter nog geen Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) heeft gepubliceerd waarin de wijze van salderen wordt toegelicht, heeft de Geschillencommissie het energiebedrijf een toelichting gegeven hoe het moet salderen.

Hoogte terugleververgoeding
De eigenaar van zonnepanelen had bij de Geschillencommissie niet alleen betoogd dat zijn energieleverancier niet op kwartaalbasis mag salderen, maar ook dat de redelijke vergoeding voor de overtollige zonne-energie – de consument wekt meer zonne-energie op dan hij verbruikt – te laag is.

De Geschillencommissie stelt niet bevoegd te zijn om te beslissen over de hoogte van de teruglevergoeding voor de overtollige zonne-energie en dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in principe verantwoordelijk is voor het toezicht op de regulering van de tarieven. Het betreffende energiebedrijf heeft zijn terugleververgoeding gemeld bij de ACM en omdat die naar aanleiding hiervan geen vragen heeft gesteld, is volgens de Geschillencommissie sprake van stilzwijgende goedkeuring. Dit onderdeel van de klacht van de zonnepaneeleigenaar is om deze reden ook afgewezen. Wel moet de energieleverancier op jaarbasis salderen, zoals de Geschillencommissie ook in een andere zaak geoordeeld heeft.

Hoe af te rekenen
De volgende vraag is volgens de Geschillencommissie hoe er afgerekend moet worden. Minister Jetten heeft hierover geen mening gegeven en enkel verwezen naar de te publiceren Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). ‘Omdat niet te overzien valt wanneer die publicatie zal plaatsvinden, men kan denken aan vele maanden, en de consument nu een herziening van zijn jaarnota verlangt, zal de commissie aanwijzingen aan de ondernemer geven op welke wijze hij uitvoering dient te geven aan het standpunt van de minister’, aldus de Geschillencommissie in haar uitspraak.

Het komt de commissie ‘redelijk en billijk’ voor dat in het geval er meer verbruik dan teruglevering van zonne-energie is – dat is bij de consument het geval in de uren waarin het daltarief geldt – het verbruik per kwartaal berekend wordt aan de hand van de volgende formule: het verbruik van een kwartaal, gedeeld door het totale verbruik op jaarbasis, vermenigvuldigd met het saldo na verrekening op jaarbasis. Daarmee wordt het aan een kwartaal toegerekend verbruik dus afgerekend tegen het tarief van dat kwartaal.

Nieuwe jaarrekening
Voor het geval er minder verbruik is dan teruglevering van zonne-energie – dat is bij de consument het geval in de uren waarin het normale tarief geldt – en daarbij niet voor alle kwartalen hetzelfde invoedingstarief geldt, de invoeding per kwartaal berekend wordt. Dat moet volgens de Geschillencommissie gebeuren aan de hand van de volgende formule: ingevoede stroom van een kwartaal, gedeeld door het totaal van de ingevoede stroom op jaarbasis, vermenigvuldigd met het saldo na verrekening op jaarbasis. Daarmee wordt de aan een bepaald kwartaal toegerekende invoeding dus afgerekend tegen het invoedingstarief van dat kwartaal.

Het energiebedrijf moet voor de consument een nieuwe jaarrekening opstellen langs de lijnen die de Geschillencommissie uiteen heeft gezet. Bovendien dient het energiebedrijf overeenkomstig het reglement van de commissie een bedrag van 52,50 euro aan de consument te vergoeden voor het klachtengeld.

Bekijk een overzicht van thuisbatterijen om zonne-energie op te slaan die in Nederland te koop zijn hier in de Solar Magazine Productzoeker.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten