Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De beste verhalen van 2022 over taal
0 Reacties
© Iedereen Leest / Michiel Devijver
© Iedereen Leest / Michiel Devijver © Iedereen Leest / Michiel Devijver
Het beste van 2022
taal

De beste verhalen van 2022 over taal

We sluiten 2022 af met een terugblik op onze boeiendste stukken van dit jaar over taal: van internetkatten over sportcommentaar als klankgedicht tot Escherzinnen.

Blep, sploot en zoomies: internetkatten laten hun pootafdrukken na in woordenboeken

Aan het gewoel van memes is een nieuwe taal ontsproten. Internetkatten en -honden gebruiken lolspeak om hun baasjes aan te spreken. Waarna die er zelf mee aan de haal gaan. Hoe lang duurt het nog voor Van Dale een extreem pluizige hond floofy noemt?

Lees meer

Ram bam bam: wanneer sportcommentaar een klankgedicht wordt

Commentaar bij sportwedstrijden op televisie is een unieke vorm van taalgebruik: het is met woorden tot leven wekken wat mensen met hun ogen al kunnen zien. Het is een wonderlijke mix van improviseren en voortbouwen op jargon en traditie. Lennert De Vroey, die onder de noemer Parole de grenzen tussen wielercommentaar en theater verkent, onderzoekt in dit stuk het taalspel van sportverslaggevers.

Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Samenspel: De lijnen tussen sport, kunst en samenleving’.

Lees meer

Is de jeugd écht uitgelezen?

In Nederland is de leesmotivatie bij jongeren het laagst van de wereld, blijkt uit onderzoek. Een andere studie toont dat leerlingen het minst gestimuleerd worden om te lezen door hun leerkracht. Kortom: ontlezing is een reëel probleem, vandaar de vele initiatieven rond leesbevordering in ons taalgebied, van de Leescoalitie tot #BookTok. Journalist Wieland De Hoon stelt de hamvraag: hoe krijgt de jeugd zin in lezen? Tip van de sluier: digitalisering is níét de duivel.

Lees meer

Overleven in de zee als een landdier

Hoe word je schrijver in een nieuwe taal? We vroegen het aan Sholeh Rezazadeh, die in 2015 vanuit Iran naar Nederland verhuisde en in 2021 debuteerde met een Nederlandstalige roman, De hemel is altijd paars. ‘Schrijven in het Nederlands is als praten tegen een vreemdeling die je onverwachts tegenkomt en die je na dat gesprek nooit meer hoopt terug te zien.’

Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Het Nederlands in de wereld’.

Lees meer

Escherzinnen en andere dubbelzinnigheden

Taalcolumnist Marten van der Meulen is gefascineerd door een bijzonder fenomeen: de Escherzin. En ook al kun je er stapelgek van worden, toch geeft hij hier graag wat tips om dubbelzinnige zinnen te verzinnen.

Lees meer

Vivien Waszink wil taal en identiteit ontkoppelen

Als het van Vivien Waszink afhangt, verwijzen we naar Mark Rutte met “zij”. En hoe raar is het eigenlijk dat we “het meisje” zeggen? In haar nieuwe boek presenteert de taalkundige gendervrije en inclusieve alternatieven voor bestaande woordparen. Want taal en identiteit zijn vandaag nog te sterk met elkaar verbonden, betoogt ze.

Lees meer

De ware humorist is natuurleuk: korte geschiedenis van de woordspeling

Iedereen vindt ze melig en toch maakt iedereen ze: woordgrappen. Vanwaar die dubbelhartige houding? Taalkundige Marc van Oostendorp zoekt naar een verklaring via een geschiedenis van de woordspeling, van Hadewijch tot Kees van Kooten.

Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘De slag om de lach’.

Lees meer

Lees hier al onze stukken over taal

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.