Transmissie van SARS-CoV-2 tijdens de feestdagen

Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:C5319

artikel

In een context waar vaccinatie tegen covid-19 nog niet had plaatsgevonden, kwam transmissie geregeld voor tijdens de decemberfeestdagen. Een retrospectief onderzoek dat momenteel onder review is, biedt een inkijkje in de transmissie van het virus in de kerstvakantie van 2020 binnen de regio Amsterdam-Amstelland. Onderzoeker Yara Bachour deelt de resultaten.

In aanloop naar de winter van 2020 gold het landelijke advies om de feestdagen in kleine kring te vieren, om de transmissie van SARS-CoV-2 zo veel mogelijk te beperken. Op 11 januari 2021 konden Bachour en collega’s van GGD Amsterdam met behulp van bron- en contactonderzoek 74 uitbraken naar de decemberfeestdagen herleiden, met een vergelijkbare verdeling tussen kerst- en oud-en-nieuwvieringen. Bij 50 van de 74 uitbraken heeft transmissie waarschijnlijk tijdens een van de decembervieringen plaatsgevonden.

Gemiddeld waren per bijeenkomst meer personen aanwezig dan de Rijksoverheid adviseerde: 3,8 personen versus de geadviseerde 3 personen. Bij 81% van de bijeenkomsten waren 3-5 personen aanwezig. Bij de bijeenkomsten als gevolg waarvan een uitbraak plaatsvond waren in totaal waarschijnlijk 108 besmettelijke personen aanwezig, van wie er ongeveer even veel symptomatisch als presymptomatisch waren. In totaal zijn op de onderzochte bijeenkomsten zeer waarschijnlijk 214 personen besmet geraakt. Een ruwe berekening van de ‘attack rate’ (AR) laat zien dat gemiddeld bijna de helft van contacten van de mensen met een SARS-CoV-2-infectie besmet raakten (gemiddelde AR: 0,45; spreiding: 0,10-0,90). De gemiddelde ruwe AR was ongeveer gelijk voor de kerstbijeenkomsten (0,47) en oud-en-nieuwbijeenkomsten (0,43). Tot slot blijkt dat bij een groot deel van de bijeenkomsten de maatregelen, zoals afstand houden en maximaal 3 personen uitnodigen, niet werden nageleefd (53%).

De bevindingen over naleving van de maatregelen moeten wel in perspectief worden geplaatst, geeft Bachour aan, omdat ze betrekking hebben op situaties waar besmetting plaats heeft gevonden. Dit kan mogelijk een vertekend beeld geven van hoe goed de maatregelen in het algemeen werden nageleefd.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Covid-19
Public Health
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties