logo
wvhj2023
© Edwin Wiekens
© Edwin Wiekens
18 december 2022

Ferry van Herwijnen (Etepro): ‘Het wordt pas interessant na de omvormer’

Etepro startte als groothandel in kabels en energieverdelers. Het groeide uit tot een allround supplier van componenten voor elektrotechnische installaties, laadinfrastructuur en zonne-energiesystemen.

De afgelopen jaren laat het bedrijf zich ook steeds sterker gelden in die laatste markt. Zo was het recentelijk verantwoordelijk voor de ontsluiting van een zonnedak van 1,5 megawattpiek bij een groente- en fruitoverslag in Ridderkerk. Daarbij leverde Etepro niet alleen componenten zoals railkokers en aftakkasten, maar verzorgde het ook de engineering en montage voor het kabelmanagement en de energiedistributie, zowel aan de AC- als de DC-kant.

Ferry van Herwijnen richtte Etepro op in 2007, samen met 2 compagnons. Daarbij koos hij direct voor focus op kwaliteit. Dat leidde tot samenwerking met een beperkt aantal hoogwaardige partijen, en dat is zo gebleven. Zo distribueert Etepro kabeldraagsystemen, kabelgoten en ladderbanen van het Belgische Trayco en railkokersystemen (red. busbars) van het Turkse DTM. Daarnaast levert het onder andere laadoplossingen van Smappee. Maar Etepro manifesteerde zich over de jaren ook steeds meer als projectpartner in advies, ontwerp en realisatie, vertelt Van Herwijnen.

Nieuwe kans
‘We willen waarde toevoegen op alle fronten’, aldus Van Herwijnen. ‘Dat heeft ons succes gebracht in de elektrotechnische branche. We zijn betrokken bij grote nieuwbouw- en renovatieprojecten – veelal distributiecentra, maar bijvoorbeeld ook ziekenhuizen, appartementencomplexen, industriële complexen en luchthavens. Een aantal jaren geleden, vanaf 2016-2017, zagen we dat die steeds vaker zonne-energiesystemen op daken omvatten. Die installaties werden steeds groter, het was een ontwikkeling die versnelde en het werd de standaard bij het verduurzamen van vastgoed. Ik besefte dat hier een nieuwe kans voor Etepro lag, daarbij worden immers tevens producten zoals kabelgoten en busbars gebruikt. We besloten ons ook hierin te specialiseren.’

Dynamiek en interesse
De werelden van installateurs van elektrotechnische en pv-installaties verschillen van elkaar, zo geeft Van Herwijnen aan. Waar de eerste traditioneler is, staat er bij het realiseren van zonne-energiesystemen vaak een nieuwere generatie aan het roer. De sector is jong, wat meer dynamiek en interesse in vernieuwende oplossingen met zich meebrengt. ‘Ik voel me daar prettig bij, het betekent bijvoorbeeld dat we ons kunnen onderscheiden door innovatie. Daarnaast hebben we het bij pv natuurlijk over installaties in de buitenlucht. Die moeten 25 tot 30 jaar meegaan, de componenten die wij leveren dus ook. Bovendien is veiligheid – voldoen aan Scope 12 – een vereiste. Dat alles zie je terug in ons productaanbod.’

Lees het volledige artikel hieronder in de Solar Magazine Marktgids Zonne-energie 2023.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten