Spring naar inhoud

SBS6-programma ‘Samen Sterk’ op bezoek bij Bekkenbodem Expertisecentrum Leeuwarden

Nieuwsgierig naar het Bekkenbodem Expertisecentrum Leeuwarden (BCL)? Het SBS6-programma ‘Samen Sterk’ nam een kijkje achter de schermen en maakte een mooie reportage over dit centrum. Op zondag 18 december was dit item te zien op tv. Gemist? De herhaling van het item op SBS6 is op zaterdag 24 december om 11:00 te zien.

Over BCL

Het BCL is een kennis- en behandelcentrum in het MCL voor mensen die problematiek ervaren rondom het bekkengebied. Hierbij ervaar je bijvoorbeeld klachten bij plassen, de ontlasting, een verzakking, menstruatie of vrijen. We gingen in gesprek met uroloog-seksuoloog NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie) Bert Messelink over de fijne en efficiënte manier van werken die in het MCL bij het BCL gehanteerd wordt.

Alle artsen op één dag

Als een patiënt het BCL bezoekt, hebben ze meerdere klachten rondom het bekken. Door de combinatie van klachten, kijken er verschillende artsen naar. De artsen in het BCL zijn een uroloog, gynaecoloog, MDL-arts (Maag-Darm-Leverziekten) en een bekkenfysiotherapeut.


Gezien, gehoord, geholpen

Omdat de patiënt met meerdere klachten te maken heeft, maken ze vaak een langdurige rondgang langs verschillende specialisten.  In het BCL zien alle artsen daarom de patiënt op één dag. Het spreekuur is vaak ook met twee artsen, bijvoorbeeld de uroloog en de gynaecoloog tegelijk. Dit is fijn voor de patiënt, omdat ze maar één of twee keer hun verhaal hoeven te vertellen. Aan het einde van de dag komen alle artsen bij elkaar in een multidisciplinair overleg om de patiënt te bespreken en een behandelplan te maken. Op deze manier wordt de hulpvraag vanuit verschillende perspectieven bekeken.

‘’Doordat we met z’n allen om tafel zitten, overleggen en het plan maken, volgt er altijd een gezamenlijk advies voor de patiënt, waar we met z’n allen achter staan.’’

Het is een drukke en intensieve dag voor de patiënt, want je bent wel een tijdje aanwezig in het BCL, maar je weet wel snel waar je aan toe bent. Door deze manier van handelen is het proces voor de patiënt een stuk korter.

Topklinische erkenning (STZ)

Het Bekkenbodem Expertisecentrum Leeuwarden is opgenomen in het STZ-zorgregister. Zorg is topklinisch als er excellente patiëntenzorg is, voldoende opleidingsmogelijkheden bestaan en regelmatig onderzoek naar de ziekte wordt gedaan door de specialist(en). Daarnaast vindt het MCL regionale samenwerking belangrijk en is er vanwege deze ambitie een maandelijks multidisciplinair overleg waar ingebrachte casuïstiek samen met collega (uro)gynaecologen, MDL- artsen, urologen en bekkenfysiotherapeut(en) uit de vier Friese ziekenhuizen wordt besproken.

Blijven leren

Bert zit al ruim twintig jaar in het vak en kan veel aan anderen leren die nog vrij nieuw zijn. Maar ook andersom. Hij leert veel van anderen met nieuwe inzichten. ‘’Door deze manier van werken is het fijn en functioneel voor de patiënt en leuk voor de dokters. We kennen elkaar goed en het voelt als een hecht team. Je leert veel van elkaar en als je het leuk hebt met elkaar als hulpverleners, zien patiënten dit. Ze voelen de ontspanning.’’

Wat Bert graag nog mee wil geven, is dat je niet moet blijven zitten met je klachten. Indien er sprake is van bekkenbodemproblematiek dan kan je door de huisarts of specialist verwezen worden naar het BCL.

Kijk voor meer informatie over het BCL op: Bekkenbodem Expertisecentrum Leeuwarden › Medisch Centrum Leeuwarden (mcl.nl)