Nieuw waarborgfonds voor recycling zonnepanelen

07.12.2022 Simone Tresoor

Nieuw waarborgfonds voor recycling zonnepanelen

Op basis van een onderzoek van TNO verwacht Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) een exponentiele stijging van het aantal afgedankte zonnepanelen in de komende twintig jaar.  Om de recycling te kunnen financieren lanceert Stichting OPEN op 1 juli volgend jaar een waarborgfonds voor zonnepanelen, meldt Duurzaam Ondernemen.

De Stichting heeft hierover overeenstemming bereikt met producenten en importeurs van zonnepanelen. Stichting OPEN-directeur Jan Vlak: “We nemen nu maatregelen om voorbereid te zijn op toekomstige afvalstromen. Met een stabiel tarief voor de komende jaren kunnen we de hoogwaardige verwerking van afgedankte zonnepanelen straks garanderen.”

Verwerken afvalstroom en terugwinning waardevolle stoffen
Stichting OPEN regelt de inzameling en verwerking van afgedankte zonnepanelen. Omdat steeds meer consumenten kiezen voor PV zal de afvalstroom gaan groeien. Het huidige tarief is gebaseerd op een omslagsysteem, waarbij nog nauwelijks zonnepanelen afval vrijkomt.

Dat omslagsysteem is met een toenemende afvalstroom niet meer toereikend, daarom is in overleg met de branche vastgesteld dat een tarief nodig is van 40 euro per ton. Na een levensduur van tussen de 15 en 30 jaar zullen zonnepanelen worden afgedankt, maar veel consumenten kiezen er ook voor hun huidige oudere panelen weg te doen en te kiezen voor nieuwere efficiëntere exemplaren.

Stichting OPEN zal naast het verwerken van het huidige afval en de opbouw van het fonds óók werken aan het optimaliseren van de terugwinning van waardevolle stoffen als zilver, silicium en glas – naast het aluminium dat nu al eenvoudig kan worden hergebruikt.