Tien jaar Kazerne Dossin

Kazerne Dossin, gevestigd in Mechelen, viert dit jaar tien jaar werking als memoriaal, museum en onderzoekscentrum over de Holocaust en mensenrechten.

In Kazerne Dossin wordt al gedurende acht jaar de opleiding ‘Holocaust, Politie en Mensenrechten’ (HPM) gegeven. Dominique Van Ryckeghem, directrice-generaal van de Algemene directie van het middelenbeheer en de informatie, stond mee aan de wieg van het HPM-project: “HPM geeft in deze tijden van polarisatie en oorlogsgeweld bijzonder waardevolle inzichten bijvoorbeeld in groepsdruk en in ethische dilemma’s.”

Tien jaar Kazerne Dossin

Exact twee jaar geleden werd het samenwerkingsakkoord tussen Kazerne Dossin en de politie hernieuwd. Ook Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zette haar handtekening onder dit project: "Er is geen plaats voor racisme en discriminatie in onze samenleving, en dus zeker ook niet bij de politie. Integriteit en diversiteit zijn essentiële hoekstenen van onze dienstverlening aan de burger. En net daarom is de samenwerking tussen de Federale Politie en Kazerne Dossin zo waardevol. We moeten, en zullen, blijven investeren in wederzijds respect, begrip en vertrouwen.”

Van begin 2014 tot november 2022 hebben al 13 500 politiemedewerkers de opleiding HPM gevolgd. De begeleiders van de opleiding zijn politiemedewerkers die een aparte vorming kregen in Kazerne Dossin. Enkele van deze begeleiders zijn gepensioneerde collega’s. In het najaar 2022 is een nieuwe groep van veertien politiemedewerkers gestart aan de vorming ‘begeleider HPM’; een duidelijk signaal dat politiemedewerkers gemotiveerd en geëngageerd zijn om hun schouders onder dit unieke project te zetten.

 

Auschwitz-Birkenau

Kazerne Dossin is sinds 2012 een memoriaal voor de 25 490 Joden en de 353 Roma die tussen 1942 en 1944 vanuit de kazerne naar het concentratiekampcomplex in Auschwitz-Birkenau gevoerd werden. Maar bitter weinig onder hen kwamen terug.

In het museum zie en lees je de Belgische Holocaustgeschiedenis aan de hand van getuigenissen over uitsluiting, massageweld en discriminatie. Maar je leert er ook over hoop en over verzet. Het onderzoekscentrum van Kazerne Dossin stelt een uitgebreid archief ter beschikking van mensen die informatie zoeken over familieleden bijvoorbeeld.

Vandaag, 10 december, is het Dag van de Mensenrechten.

Het tienjarig bestaan van Kazerne Dossin wordt daarom een eerste keer luister bijgezet met een besloten concert in het museum op zondag 18 december met het Brusselse trio Let’s Klet’z.

In 2024 volgt een congres rond het tienjarig bestaan van Kazerne Dossin.

Momenteel loopt de tijdelijke tentoonstelling ‘Universal’ over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in het museum. De tentoonstelling eindigt op zondag 11 december. Vandaag en morgen, op 10 en 11 december is de tentoonstelling gratis te bezoeken.

Kazerne Dossin

 

Politieopleiding

In 2014, heeft de toenmalige commissaris-generaal zich geëngageerd om een opleiding ‘Holocaust, Politie en Mensenrechten’ op te starten samen met Kazerne Dossin; een opleiding gericht op ethisch bewust handelen.

Dit engagement is uitgegroeid tot vier verschillende opleidingen:

  • De opleiding Holocaust, Politie en Mensenrechten, kortweg HPM genoemd.
  • De opleiding HPM voor begeleiders.
  • De opleiding HPM voor leidinggevenden.
  • En de opleiding polarisatie die gestart is in 2019 en die een antwoord is op één van de conclusies van de parlementaire commissie naar de aanslagen van 2016.

Dominique Van Ryckeghem: “Als politieambtenaar krijg je een bijzonder mandaat van de wetgever: het verzekeren van de openbare rust, veiligheid en gezondheid. Daaronder valt het legitiem gebruik van geweld. De juiste keuze maken en dat in een fractie van een seconde soms, is ontzettend belangrijk. Precies daarom is deze opleiding zo waardevol: we geven onze mensen instrumenten om hen te helpen de juiste weg te kiezen in hun dagelijkse omgang met burgers en met collega’s.”

In Kazerne Dossin krijgen politiemedewerkers aan de hand van een museumbezoek, inzicht in het verleden en in mechanismen als uitsluiting, discriminatie, polarisatie en groepsgeweld. Tijdens een workshop leren ze daarna een kritische blik houden op het eigen handelen in de toekomst. En dat ze zelfs in de meest extreme situaties nog altijd “neen” kunnen zeggen.

Kazerne Dossin

 

Voorbeeld geven

De opleiding ‘Holocaust, Politie en Mensenrechten’ voor leidinggevenden is minder gekend. Dominique Van Ryckeghem: “Nochtans is het van groot belang dat onze leidinggevenden het voorbeeld geven: ze moeten weten dat ze een handelingsmarge hebben, hoe ze best hun team organiseren en leiden om problemen met integriteit of polarisatie te vermijden. Of hoe je positief en doeltreffend met je team kan werken rond integriteit; dat leren ze onder andere tijdens die opleiding.”

 

Praktisch

Alle politiemedewerkers kunnen zich inschrijven voor de opleidingen Holocaust, Politie en Mensenrechten via GaLOP of in een politieschool. De opleidingen vinden plaats in Kazerne Dossin elke maandag en woensdag; Eén keer per maand is er een opleiding online in elke taalrol.

De voortgezette opleiding voor leidinggevenden start opnieuw in 2023.