logo
wvhj2023
© Provincie Oost-Vlaanderen
© Provincie Oost-Vlaanderen
11 december 2022

Collectieve verkoop Oost-Vlaanderen ‘80 procent huishoudens kiest voor thuisbatterij naast zonnepanelen’

Oost-Vlaamse huishoudens kunnen zich al sinds 2016 inschrijven op zonnepanelen die collectief worden aangeboden door de provincie. Inmiddels hebben meer dan 11.000 via deze weg een zonnepaneelinstallatie op hun dak.

Vorig jaar kwam daar het aanbod voor een thuisbatterij bij. Daar werd gretig gebruik van gemaakt door klanten; 4 op de 5 kopers van zonnepanelen schaften die direct aan. Gaat daar verandering in komen met het afschaffen van de premie op de thuisbatterij? En waarom roert de provincie zich eigenlijk in een commerciële markt? Met die 2 brandende vragen op zak reisde Storage Magazine af naar het provinciehuis in Gent.

Riet Gillis (Groen) is gedeputeerde bij de provincie Oost-Vlaanderen. Ze heeft onder andere klimaat en de energietransitie in haar portefeuille. Vraag haar naar de afgelopen 2 decennia energiebeleid in Vlaanderen en ze spreekt van misgelopen kansen.

Geen concrete actie
‘Het besluit om onze kerncentrales te sluiten, viel al in 2003’, aldus Gillis. ‘Vanaf 2025 zou het afgelopen zijn. Op zo’n moment weet je ook dat daar nieuwe energiebronnen voor in de plaats moeten komen. Dat was het uitgesproken moment om vol in te zetten op vergroening van onze energievoorziening. Er is echter geen concrete actie tegenover gezet, en zeker niet op een consequente manier. Hadden we dat wel gedaan, dan had dat geleid tot meer vertrouwen van investeerders, bedrijven en burgers, en dus tot meer zon en wind. Het was bovendien goed voor onze economie geweest. Nu moeten we alle zeilen bijzetten om onze klimaatdoelen te halen. In onze provincie doen we dat onder andere middels een groepsaankoop van zonnepanelen en een thuisbatterij.’

57,2 megawattpiek
Het idee van collectieve verkoop van zonnepanelen door de provincie komt uit de koker van de provincie Antwerpen. Die hield er echter na enkele jaren alweer mee op. De reden was van politieke aard, vertelt Michaël Heiremans, coördinator groepsaankoop zonnepanelen bij de provincie Oost-Vlaanderen. ‘Het werd niet beschouwd als een job voor de overheid. Wij hadden het idee, in samenwerking met onze 60 gemeenten, toen al overgenomen en zijn er sinds 2016 niet meer mee gestopt. Zo’n 11.000 huishoudens hebben via deze weg zonnepanelen aangeschaft. De teller staat, de ronde van dit voorjaar meegenomen, op 57,2 megawattpiek. Daarnaast hebben we meer dan 35.000 huishoudens warm gemaakt voor hernieuwbare energie met onze acties. Een deel daarvan heeft via een andere weg eveneens zonnepanelen op hun dak gelegd.’

Lees het volledige artikel hieronder in de december 2022-editie van Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten