Nynke uit Tzum gaat voor de vijfde keer naar Oekraïne om te helpen: 'Het is veel meer geworden dan alleen helpen met opruimen of uitdelen van voedsel'

Nynke de Jong deze zomer in Irpin bij het repareren van een schutting die beschadigd is door granaatscherven

Nynke de Jong deze zomer in Irpin bij het repareren van een schutting die beschadigd is door granaatscherven

Student Nynke de Jong uit Tzum ging in juli voor het eerst als vrijwilliger naar Oekraïne. Komende maand vertrekt ze voor de vijfde keer in amper een half jaar tijd naar Irpin.

,,Voordat ik voor de eerste keer naar Oekraïne ging, had ik het beeld van een land in puin. Ik verwachtte overal de vernietigende gevolgen van de oorlog te zien. Maar pas na een paar honderd kilometer vanaf de grens met Polen, richting Irpin en Kiev zag je de eerste verwoeste huizen, de opgeblazen bruggen.”

Brandlucht

„Eigenlijk wist ik niet veel, ik ging er met een groep vrijwilligers van De Wijngaard en andere kerken naar toe om te helpen.”

,,In Irpin is 70 procent van de gebouwen beschadigd door de gevechten in februari en maart. Op sommige plekken rook je in juli nog een brandlucht. En soms, bij compleet verwoeste gebouwen, rook je dat er iets aan het vergaan was. En dan hoop je maar dat het het lijk is van een dier dat je ruikt.”

Veel meer dan uitdelen van voedsel

,,Het idee was om mee te helpen bij het uitdelen van voedselpakketten. En te helpen bij het opruimen en herstelwerkzaamheden. Want zo was het contact tussen de Irpin Bible Church in Irpin met De Wijngaard in Leeuwarden tot stand gekomen: ‘stuur maar handjes deze kant op’.”

,,Intussen rijden er iedere maand busjes met vrijwilligers naar Irpin. We zijn daar om echt iets te doen, de handen uit de mouwen te steken. We hebben tiny houses gebouwd, puin geruimd, leidingen aangelegd. Het is veel meer geworden dan alleen helpen met opruimen of uitdelen van voedsel.”

Help Oekraïne NU!

Ruim 94 duizend euro. Dat was dinsdagochtend de tussenstand van de doneer-actie voor de mensen in Oekraïne van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. En de acties is nog niet ten einde. Want hoe hoger de opbrengst, hoe meer hulp er geboden kan worden. Een goede generator voor een ziekenhuis kost bijvoorbeeld 35.000 euro. Er zijn beschadigde appartementencomplexen waar voor de oorlog twintig families woonden, die nu onbewoonbaar zijn maar voor een bedrag van 50.000 euro hersteld kunnen worden. En voor 100 euro kunnen ter plekke honderd broden worden gekocht - veel mensen in Oekraïne zijn afhankelijk van voedselhulp. Iedere gift, groot of klein, telt! Doneer via onderstaande QR-code of op https://whydonate.nl/nl/fundraising/help-oekraine-nu .

Oorlogsmoe

,,Ik vind het belangrijk om dit te doen. Je wordt geconfronteerd met de gevolgen van onrecht. Dat raakt mij en dan kom ik in actie. Het is ook niet alleen het werk dat je daar doet, het is meer. Dat je er bent wordt door heel veel mensen als een vorm van steun ervaren.”

,, Er zijn veel mensen in Oekraïne die ontzettend hoopvol en krachtig zijn. En actief. Mensen die anderen helpen en keihard aan het werk zijn om huizen op te knappen, de omstandigheden te verbeteren. Maar je ziet ook mensen die uitgeput zijn; oorlogsmoe, beschadigd en getraumatiseerd.”

Steeds grotere groepen naar Irpin om te helpen

,,Dit najaar waren we aan het werk bij een tiny house voor een oudere man toen het luchtafweergeschut in actie kwam. Je zag hem verstijven, angstig om zich heen kijken. Dat is heel triest om te zien.”

,,In januari ga ik voor de vijfde keer met een groep naar Irpin. Gingen we eerst nog met acht mensen in een busje, nu worden de groepen steeds groter. Het gaat allemaal steeds soepeler, georganiseerder. Ook met de hulptransporten die we die kant op sturen. Dat is maar goed ook, want de behoefte aan hulp is en blijft groot.”