Noordelijke musea zijn tevreden over de terugkeer van het bezoek, maar corona is nog niet vergeten

Twee bezoekers van de Neo Rauch-tentoonstelling in het Drents Museum. Het museum kijkt terug op een goed jaar.

Twee bezoekers van de Neo Rauch-tentoonstelling in het Drents Museum. Het museum kijkt terug op een goed jaar. Foto Mediahuis Noord

Het gaat beter, maar zo goed als het museumbezoek voor de coronapademie was, is het nog steeds niet.

Een van de weinige uitzonderingen is het Drents Museum in Assen. Dat trekt naar verwachting dit jaar circa 185.000 bezoekers, ruim meer dan in het pre-coronajaar 2019, toen de teller op 171.000 bleef steken, aldus het museum.

Het Groninger Museum en het Fries Museum blijven daar bij achter, met respectievelijk 145.000 en 114.000 bezoekers in 2022. Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden sluit het jaar af met naar verwachting 36.000 bezoekers, zo blijkt uit voorlopige jaarcijfers. Niet alle musea hebben die al naar buiten gebracht.

‘We hebben onze rug gerecht’

Harry Tupan, directeur van het Drents Museum, toont zich tevreden. ,,We hebben onze rug gerecht. Ondanks de onzekerheden en de lockdown in januari hebben we onze geplande programmering doorgezet en zo ons publiek weer verrast met spraakmakende tentoonstellingen en activiteiten”, zegt hij.

Karina Smrkovsky van het Het Groninger Museum is iets minder opgetogen, maar toch positief. ,,Na de landelijke coronalockdown aan het begin van het jaar moesten de mensen weer even op gang komen. De rest van het jaar is best goed verlopen. We trokken een jonger publiek dan andere jaren, en in de zomer hadden we opvallend meer bezoekers uit het buitenland.”

‘Ruim aan de doelstellingen’

Het Fries Museum voldeed naar eigen zeggen met 114.000 bezoekers ruim aan de doelstellingen. Volgens het museum in Leeuwarden, sinds de opening van de nieuwbouw gemiddeld goed voor 120.000 bezoekers per jaar, is dat deels te danken aan À la campagne en Vrijheid, Vetes, Vagevuur . Beide tentoonstellingen zijn door zowel bezoekers als critici zeer goed ontvangen.

Directeur Kris Kallens ontving het afgelopen jaar opvallend veel Friezen: zo’n 40 procent. ,,Het Fries Museum is opgebouwd door en voor Friezen. We zijn grutsk dat we met onze programma’s midden in de samenleving staan en tegelijkertijd steeds beter kwetsbare groepen, zoals nieuwe Friezen, ouderen met dementie en mensen met een beperking bereiken.”

Ook elders wisselend beeld

De tevredenheid van Keramiekmuseum Princessehof wordt veroorzaakt door de rol die het museum had als culturele ontmoetingsplek en de komst van veel nieuwe doelgroepen. Met het laatste wordt onder meer gedoeld op bezoekers met een Koreaanse achtergrond. Die kwamen het afgelopen jaar naar de Friese hoofdstad voor een tentoonstelling met Koreaanse keramiek.

Elders in het land zijn de bezoekcijfers eveneens wisselend. Zo ontving het vernieuwde museum Singer in Laren een recordaantal museumbezoekers: 213.000. In het succesvolste jaar tot dan toe, 2018, ontving het museum 207.000 bezoekers. Het Kröller-Müller Museum sluit het jaar naar verwachting af met 210.000 bezoekers. Voor de coronapandemie trok het museum in Otterloo gemiddeld 400.000 bezoekers.

Het Mauritshuis in Den Haag, dat dit jaar het 200-jarig bestaan vierde, sluit het jaar eveneens af met naar verwachting 400.000 bezoekers. ,,Na de coronajaren 2020 en 2021 betekent dit dat de Nederlandse bezoeker de weg naar het museum weer weet te vinden. Maar ook de buitenlandse gasten keerden, zij het beperkter dan in 2019, terug.”