Dit keer wordt het anders. Na oudejaarsrellen is het feest terug in Echtenerbrug

Commissieleden Sybren Hoekstra (links) en Jeljer Holtrop in de feesttent. ,,Der is sosjale kontrôle.’’

Commissieleden Sybren Hoekstra (links) en Jeljer Holtrop in de feesttent. ,,Der is sosjale kontrôle.’’ Foto: Marco Keyzer

De wind trekt aan de feesttent op het parkeerterrein bij het voetbalveld. ,,Wy sette de boel noch even ekstra fêst’’, zegt feestcommissielid Jeljer Holtrop. Alles onder controle.

Lees meer over
De Fryske Marren

Of hij iets meekreeg van de Mobiele Eenheid, die vorig jaar het dorp schoonveegde? ,,Neat’’, zegt Holtrop die buitenuit woont. Hij was verbaasd. Zo kent hij Echtenerbrug niet.

Plaatselijk Belang-bestuurder Roelof Jan Slump wiens familie al generaties lang in het dorp woont (,,Us heit sei altyd: se hjitte hjir Slump of se binne mei in Slump troud’’) wist een ding. ,,Dit mei noait wer gebeure.’’

De oudejaarsrellen waren een opeenhoping van frustratie, denkt Jeljer Holtrop. Sinds 2016 organiseerde hij samen met acht maten en elf vrijwilligers ieder jaar een groot eindejaarsfeest met muziek in een tent bij het dorp. Maar in 2021 en 2022 was er niks te doen door de pandemie.

Feest moet terugkomen

Na de rellen van vorig jaar wisten de vrienden een ding daarom heel zeker. Dat feest moest er weer komen. Toen ze zeven jaar geleden voor het eerst een tent opzetten en bands lieten aanrukken nam de oudejaarsonrust in het dorp enorm af.

Jan Roelof Slump was erbij toen de politie en de dorpsbewoners begin dit jaar samen in het dorpshuis de rellen bespraken. Hij zag de beelden van de bodycams van de politie-agenten. Hij zag angst.

Cirkel weer rond

En nu? Zaterdag gaat politie-inspecteur Nic Westrik, die vlak voor zijn pensioen doof werd na een klap van illegaal vuurwerk, samen met de wijkagent een drankje drinken in de feesttent. Hij is welkom, weet Jeljer Holtrop.

Westrik komt in burger, nadat hij vorige maand met pensioen ging. Als hij in de tent staat, en het plezier ziet, is de cirkel weer rond, vermoedt de oud-politieman. En ook burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren, die de beelden van vorig jaar nog altijd op zijn netvlies heeft staan, steekt even aan. ,,Ik denk dat ik een zakje oliebollen mee naar huis neem’’, zegt hij.

Inventaris zoek

Vanaf 10.00 uur worden er in de feesttent oliebollen verkocht voor het skûtsje De Trije Doarpen. Er is een springkussen voor de kinderen en kip van Tessa’s Kip uit Oosterzee en ‘s avonds treden de bands Rauzer en Sonson op.

De vriendengroep uit het dorp heeft alles in de macht. De enorme feesttent bouwen ze zelf op en breken ze ook weer af. En zo langzamerhand hebben ze een flinke inventaris bij elkaar gespaard die na twee jaar corona-pauze overigens deels zoek was.

De bekerhouders vonden ze deze week bijvoorbeeld weer terug in een oud leegstand pand in het dorp. En een aanhanger met feestmateriaal was per ongeluk met feestaccessoires en al verkocht. Gelukkig gaf de koper een seintje.

Vijfenzeventig sponsoren

Jan Roelof Slump is blij met de commissieleden. ,,De manlju hawwe sels net iens tiid om te feesten’’, ziet hij. Eigenlijk zouden ze subsidie moeten krijgen, vindt een van de kameraden. Vijfenzeventig sponsors maken het feest mogelijk maar het blijft schrapen.

Genoeg gepraat. Wat stinkt er zo? Oooo, het is een van de vier dieselkachels, denkt Jeljer Holtrop. De piskruizen zijn gearriveerd, de dameswc’s worden op hun plek gezet en op Facebook staat een filmpje waarin de feestkameraden ludiek terugkijken op de rellen van vorig jaar.

Vroeger, mijmert Jan Roelof Slump, staken dorpsbewoners de laatste dag van het jaar oude auto’s in brand. Ooit ook werden alle groene particuliere brievenbussen uit het dorp bij het plaatselijke postkantoor gedumpt dat net was opgeheven.

Nog een sterk verhaal. Jan Roelof zag op oudejaarsavond een VW-politiebusje met de sleutels in het contact staan. Hij deed de zwaailamp en de sirene aan en sloeg de deuren in het slot. Nee daar was de dorpsagent destijds niet blij mee. Jan Roelof: ,,Ik bin bliid dat it ‘verjaard’ is.’’

En wat nou als er onverhoopt toch iemand in de tent een rotje afsteekt? ,,Dan binne we der sa by’’, zegt de man die ooit het politiebusje loeiend op straat liet staan. Lachend: ,,Ja dat buske wie froeger!’’ Jeljer: ,,Der is sosjale kontrôle.’’ Alle leeftijden komen samen in de tent. Er is altijd wel een die een oproerkraaier aan zijn oor trekt. En op 1 januari? Dan zien ze dat het goed was.

Wat gebeurde er vorig jaar ook alweer?

Oud en nieuw eindigde vorig jaar in Echtenerbrug met een regen van bierflessen en zwaar vuurwerk. Het oproer begon rond 1.00 uur ‘s nachts, toen gemeentelijke beveiligingsmensen een luidruchtige groep probeerden te kalmeren. Kort daarna blies een drukgolf van illegaal vuurwerk de ramen uit twee woonhuizen.

Twee politiewagens, met daarin vier politiemensen en burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren, spoedden zich naar het dorp waar ze in een heksenketel van zware knallen, gejoel, harde muziek en een laaiend vuur terechtkwamen.

Onwerkelijke agressie

Even later ontplofte er pal achter politieman Nic Westrik illegaal vuurwerk waardoor hij doof werd aan een oor.

De agressie was onwerkelijk, vertelde Westrik destijds. Als een honkbal-pitcher gooide een man van een jaar of veertig met kracht bierflessen naar de agenten.

‘Terugtrekken’

Politiecommandant Berend Welfing scheen met zijn zaklamp in de lucht en zag het glas suizen. Hij riep maar een woord. ,,Terugtrekken, terugtrekken, terugtrekken.’’

Bij de politiewagens keek burgemeester Veenstra vol afgrijzen toe. De flessen sloegen sterren in het raam van de hondengeleider-bus. Op de achterbank van een surveillance-auto zag hij luttele momenten later door de achterruit een woedende meute naderen.

Dit nooit meer

Uiteindelijk werd het dorp door de Mobiele Eenheid schoongeveegd. Niet veel later voerden de politie, de gemeente en Dorpsbelang verschillende gesprekken over de gebeurtenissen. Dit nooit meer, vonden alle partijen.

Na klachten van dorpsbewoners stelde de geweldscommissie van de politie een onderzoek in naar het gebeurtenissen in Echtenerbrug. De commissie oordeelde dat de eenheid van zes mensen die in de eerste uren van 1 januari de orde probeerde te handhaven ‘zeer moedig, terughoudend, proportioneel en gefaseerd optrad’.

En dit jaar? Dit keer wordt anders. Deze jaarwisseling is er weer een echt feest in Echtenerbrug, net als in de jaren voor corona.