Dit doet: Diëtetiek Verstandelijk Gehandicaptenzorg (DVG)

In de rubriek “Dit doet:…” informeren diëtisten elkaar over hun samenwerkingen. In deze editie stelt Sanne Bakker de vereniging Diëtetiek Verstandelijk Gehandicaptenzorg (DVG) voor. Maak jij ook deel uit van een werkgroep, regioteam, intervisiegroep, netwerk of een ander extramuraal samenwerkingsverband? En wil je ook aan andere diëtisten laten zien wat jullie samen doen en bereiken? Meld je dan aan via info@nieuwsvoordietisten.nl.

Hier stelt Sanne haar vereniging voor:

Werken als diëtist in de verstandelijk gehandicaptenzorg is niet gangbaar. Rol je er echter in, dan blijf je er vaak werken. Er komt wel veel op je af, zeker wanneer je fris vanuit de opleiding start. Je werkt in een organisatie waar je je weg moet vinden. Je hebt overleg met behandelaren, artsen, familie en begeleiders. En je cliënten zijn verre van standaard.

Onze doelgroep

De voedingsbehoefte en dieetproblematiek kunnen behoorlijk afwijken van de reguliere populatie. De doelgroep is erg breed en de problematiek divers. Denk aan:

  • mensen met een licht verstandelijke beperking, autisme en (morbide) obesitas
  • mensen met een ernstig meervoudige beperking, ondergewicht en darmproblemen
  • ouderen met dementie, slikproblemen en onbedoeld gewichtsverlies/-toename
  • kinderen met slikproblemen, reflux en een afbuigende groeicurve

Vaak speelt een syndroom, gendefect of gedragsproblematiek een rol. Als diëtist maak je voor iedere cliënt een behandeling op maat, passend bij de mogelijkheden en wensen.

Landelijke vereniging

Het is fijn dat er een netwerk is waar je als diëtist op terug kan vallen. Collega’s die met hetzelfde bijltje moeten hakken. De Diëtetiek Verstandelijk Gehandicaptenzorg (DVG) is zo’n vereniging. We hebben een mooie mix van ervaren collega’s en nieuwkomers. Het netwerk bestaat al langer, maar is in 2000 een vereniging geworden. In het begin was het echt pionieren voor de diëtisten werkzaam in de gehandicaptenzorg. Het aantal leden is in de loop der jaren gegroeid naar nu zo’n 100 leden. De DVG is onderverdeeld in 5 regio’s, die meerdere keren per jaar bij elkaar komen voor overleg, intervisie of scholing. De bijeenkomsten zijn waardevol; er is zoveel kennis te delen. Door de verscheidenheid van cliënten en hun problematiek is elke casus weer een uitdagende puzzel die je met elkaar legt. Jaarlijks houden we een landelijke dag met een algemene ledenvergadering en een scholingsmiddag. Binnen de DVG zijn verschillende werkgroepen actief die zich inzetten voor ontwikkeling, scholing en ondersteuning.

Onze doelen

Onze vereniging heeft als doelen:

  • De voeding- en dieetbehandeling voor mensen met een verstandelijke beperking optimaliseren.
  • Het ondersteunen van haar leden bij ontwikkeling in kennis en vaardigheden.
  • Het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling die de voeding- en dieetbehandeling in de verstandelijk gehandicaptenzorg (VG) versterken.
  • Het versterken en verbreden van de samenwerking onder haar leden.
  • Het profileren van de diëtist VG als specifieke deskundige in de dieetbegeleiding binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg.
  • Het promoten van het vak diëtetiek in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Scholingen

De DVG biedt jaarlijkse verschillende scholingen aan, zoals de basiscursus diëtist VG,  voedingsproblematiek bij autisme, darmproblematiek in de VG en epilepsie. Leden ontwikkelen regelmatig ondersteunend materiaal zoals praatkaarten, syndroomomschrijvingen of een spel via een app.

Website

Ons netwerk heeft een website waar we trots op zijn. Verwijzers, collega’s en ouders kunnen hier informatie kunnen vinden over waar ze terecht kunnen voor de voeding- en dieetzorg van hun client of kind met VG. Achter de schermen wordt momenteel gewerkt aan een update van de website. Deze gaat begin 2023 live. Neem vooral even een kijkje op onze site als je meer wilt weten over de DVG of informatie zoekt over voeding- en dieetzorg in de VG: www.dietistvg.nl

Gepubliceerd op 2 januari 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.