LTO is fel tegen waterwinning bij Luxwoude en Langezwaag: 'Gevolgen voor boeren zijn disproportioneel'

De beoogde waterwinlocatie tussen Langezwaag en Luxwoude. Rechts de A7.

De beoogde waterwinlocatie tussen Langezwaag en Luxwoude. Rechts de A7. Foto: Simon Bleeker

De provincie Fryslân moet geen vergunning verlenen aan Vitens voor een nieuwe waterwinlocatie tussen Luxwoude en Langezwaag.

Dat vindt LTO Noord. De landbouworganisatie noemt de gevolgen voor de boeren rondom deze Opsterlandse dorpen disproportioneel. Een vergunning zou alleen afgegeven moeten worden als Vitens met een goede compensatieregeling komt.

Boeren moeten minder mest uitrijden

De boerenorganisatie wijst op de droogteschade en het feit dat de boeren per direct hun derogatie verliezen waardoor ze minder mest mogen uitrijden op hun land. Voor heel Nederland verdwijnt de Europese derogatie in 2026. Daarnaast dreigt een verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

,,Die beperkingen zullen tot vermogensschade leiden en daardoor ook tot een geringere investeringsruimte. Die schaduwwerking moet niet onderschat worden”, aldus Kees Hemminga, melkveehouder en voorzitter van de LTO-afdeling Heerenveen. Volgens hem worden enkele tientallen boeren gedupeerd als Vitens overgaat tot waterwinning tussen Luxwoude en Langezwaag.

Productiegebouw en twaalf winputten

Vitens maakte medio vorig jaar zijn voornemen bekend om een 16 hectare groot bosgebiedje tussen beide dorpen in te richten als waterwingebied. Vitens wil er jaarlijks 6,5 miljoen kubieke meter (6,5 miljard liter) uit de grond halen. Op het terrein komen een productiegebouw, spoelwaterbezinkvijvers, een drinkwaterreservoir en twaalf winputten.

De nieuwe winlocatie is nodig doordat de watervraag in Friesland toeneemt en omdat de winning bij Appelscha verminderd wordt om verdroging in het gebied te voorkomen. Vitens kon maandag geen antwoord geven op de vraag of het openstaat voor een schadevergoeding voor de boeren in het gebied.

27 zienswijzen

In totaal zijn bij de provincie 27 zienswijzen ingediend op het ontwerpbesluit Drinkwatervergunning Luxwoude, het merendeel uit de agrarische sector. Deze reacties worden verwerkt in een Reactienota waarna Gedeputeerde Staten in maart een definitief besluit nemen.