sc Heerenveen maatje te klein voor AZ: nederlaag in eigen huis

14 januari 2023 20:43

sc Heerenveen heeft het bekersucces geen vervolg kunnen geven in de competitie. Waar de ploeg afgelopen woensdag heer en meester was tegen FC Volendam, was de thuisclub nu een maatje te klein voor AZ, dat vijfde staat op de ranglijst. In beide helften wisten de bezoekers eenmaal te scoren, waardoor de teams het veld afstapten met een 0-2 stand op het scorebord.

14012023304212 FPH0875

De eerste twintig minuten lag het tempo hoog, maar beide ploegen hadden zichtbaar moeite met de natte grasmat. Te vaak deed de bal niet wat de spelers in gedachten hadden, waardoor er weinig serieuze kansen waren aan beide kanten. Daarna werden de bezoekers het meest dreigend. Dani de Wit en oude bekende Jens Odgaard kregen kansen, maar die pogingen gingen niet tegen de touwen. Na iets meer dan een halfuur spelen mocht AZ toch nog juichen. De Wit was dit keer wel trefzeker met een kopbal, waardoor de Friezen in de achtervolging moesten.

Vlak voor rust lukte het bijna om op gelijke hoogte te komen. Pelle van Amersfoort, die afgelopen woensdag ook al trefzeker was tegen FC Volendam, was dichtbij met een keihard schot op doelman Hobie Verhulst, waarna Amin Sarr het ook nog probeerde met een schot. Zijn inzet ging over het doel heen, waardoor de ploeg van Kees van Wonderen aan de thee ging met een achterstand.

De Friezen hadden een kwartier de tijd om een plan te bedenken om de achterstand om te draaien, maar na nog geen minuut spelen kon dat de prullenbak in. Tijjani Reijnders had minder dan dertig seconden nodig om de marge te verdubbelen. De trainer bracht na een uur spelen Tibor Halilovic en Antoine Colassin in de jacht op de aansluitingstreffer. Het gaf de thuisclub nieuw elan, wat een strafschop opleverde na een overtreding op Milan van Ewijk. De inzet van Sarr werd gepakt door Verhulst, waardoor de marge twee bleef.

Heerenveen bleef daarna vechten voor wat het waard was, maar voor de goal ontbrak het aan serieus gevaar. Dreiging was er wel, maar keeper Verhulst hoefde niet meer in te grijpen. Daardoor gingen de Alkmaarders met drie punten terug de bus in.

Opstelling sc Heerenveen: Noppert; Van Ewijk, Van Aken (71. Van Ottele), Bochniewicz, Köhlert; Haye, Van Amersfoort (81. Al Hajj), Tahiri (61. Halilovic); Olsson (81. Kaib), Van Hooijdonk (61. Colassin), Sarr