Veilig Surfen : Hoe hackers erin slagen onze gegevens te bemachtigen 

Volgens heel wat beveiligingsfirma's neemt de activiteit van de hackers enorm toe. Deze week beschrijven we verschillende methoden die ze gebruiken om zich toegang te verschaffen tot onze gegevens. 

Photo by FLY:D on Unsplash

De eerste bestaat erin gebruik te maken van een beveiligingslek dat vaak te maken heeft met de slechte configuratie van ons toestel. 

Een andere trend is de geslaagde indringing door malware. Hackers zullen natuurlijk op onze onmiddellijke reactie rekenen wanneer we een phishing-oproep of -mail krijgen. Naast de succesvolle installatie van die software zullen ze ook onze gebruikersnaam en wachtwoord weten te bemachtigen. 

Uit de statistieken blijkt dat heel wat gebruikers nog steeds een erg eenvoudig wachtwoord hebben zoals azerty of 123456.  

Als de hacker een gebruikersnaam heeft weten te bemachtigen, zal hij zijn geluk kunnen beproeven in een databank met de meest voorkomende wachtwoorden. Zodra hij is ingelogd, zal hij het systeem kunnen binnendringen dat aan het betrokken account is gekoppeld zoals dat van je werkgever. Dit is momenteel de op een na grootste cyberdreiging voor zowel bedrijven als particulieren. 

Hoewel het hacken van een account vaak berichtensystemen, sociale media, bankrekeningen of zelfs onlineshops treft, blijft de mailbox volgens de experts het favoriete doelwit van de hackers. 

Dit komt omdat hij interessante documenten bevat en ook mails die we met de familie of onze vrienden uitwisselen. 

Enkele tips om je voor dergelijke situaties te behoeden. 

De eerste is het installeren van een advertentieblokker in je browser, omdat de getoonde reclame de installatie van een virus mogelijk maakt. We raden dus Adblock aan die zeer goed werkt.. 

Het is ook belangrijk zich te beschermen tegen spamberichten. Hoewel sommige automatisch in de map met ongewenste berichten terechtkomen, kunnen er andere toch de inbox binnensluipen. Om zich beter te beschermen, raden we aan om antispamsoftware te installeren.  

Antivirussoftware is natuurlijk nog steeds essentieel. Om de software die je gebruikt te evalueren, kan je naar de site AV-TEST gaan. 

 

Meer weten?