Kampioen Dion Tesselaar (53) uit Willemsoord heeft 55 dravers onder zijn hoede en rijdt graag op kop: 'Ben een strebertje'

Dion Tesselaar (nummer 6) in actie met Officer Stephen op de baan van Wolvega. Nummer 7 Hanna Huygens (met Cyriel d'Atom) legt het af.

Dion Tesselaar (nummer 6) in actie met Officer Stephen op de baan van Wolvega. Nummer 7 Hanna Huygens (met Cyriel d'Atom) legt het af. Foto: Rens Hooyenga

Dion Tesselaar behoort al jaren tot de toonaangevende trainers van dravers in Nederland. In 2022 werd hij voor het eerst kampioen met de paarden uit zijn stal. Die titel smaakt naar meer.

,,,Ik rijd nu eenmaal graag aan kop van het veld en ben een strebertje”, zegt Dion Tesselaar (53), die op het fraaie trainingscomplex in Willemsoord 55 dravers onder zijn hoede heeft. Hiervan hebben 25 onlangs op papier de tweejarige leeftijd bereikt. ,,Eigenlijk zijn het nog jaarlingen, maar alle paarden van een jaargang zijn op 1 januari jarig”, verduidelijkt de trainer. Waar ze qua niveau staan, weet hij niet precies. ,,Er zit talent tussen, maar hoe goed ze zijn, zal de tijd leren. Daar rijden we in de training nog niet hard genoeg voor.”

Tesselaar, levensgezel van Anita Goulooze en vader van zoon Joe, had het afgelopen jaar veel succes in binnen-en buitenland. In eigen land wonnen zijn viervoeters 48 races. Dat was goed voor de titel en een totaal van 296.825 euro aan prijzengeld. De topstallen van Paul Hagoort en Jeroen Engwerda hadden het nakijken. ,,Kampioen worden is prachtig, maar de lucratieve overwinningen in het buitenland zijn minstens zo belangrijk. Zonder dat prijzengeld kunnen we niet.”

Paardenzwembad

Hij noemt hard werken en de juiste beslissingen nemen belangrijk voor de stalsuccessen. Daarnaast zijn de faciliteiten op het complex optimaal. Zo is er een paardenzwembad. Ook de perfecte trainingsbaan en de grote stapmolen dragen bij aan de goede prestaties. ,,Bovendien kunnen we met de jonge paarden altijd op Victoria Park terecht.”

De buitenlandse successen legden de stal geen windeieren. Maar liefst 550.000 euro werd er in landen als Zweden, Noorwegen, Duitsland en Frankrijk gewonnen. Gio Cash is een van de staltoppers. ,,Het is een fantastisch paard met karakter. Gio heeft de macht om door te groeien”, zegt Tesselaar, wiens draver in 2022 ruim 200.000 euro verdiende. Novato is een andere stalcrack en kwam in Zweden als tweejarige in de stromende regen tot de onwaarschijnlijke kilometertijd van 1.12,4. ,,Hij won spelenderwijze.”

Reizen kost energie

Officer Stephen deed het eveneens geweldig. De achtjarige hengst won op de baan van Solvalla in Stockholm een serie van de prestigieuze Zweden Cup. De finale leverde de tweede plaats op. De viervoeter start niet zo vaak. ,,Hij liep in zes landen. Het reizen kost veel energie. Daar moet je rekening mee houden”, verduidelijkt echtgenote Anita Goulooze, die volop meedraait in het bloeiende bedrijf.

Tesselaar heeft voor dit jaar één hoofddoel voor Officer Stephen: ,,Starten in de Elitloppet in Zweden.” De hengst was donderdagavond in Wolvega door een lekke band al vroeg kansloos in het door Kilimanjaro en Micha Brouwer gewonnen midwintercriterium.

Over het deelnemen met jonge paarden aan de races is de trainer duidelijk. ,,Ik start veel met twee- en driejarige dravers. ,,Goede paarden houden het lang vol, al beginnen ze jong. Novato en Gio Cash zijn het hele jaar door gestart en bleven tot het einde goed.”

Goede personeel en paarden

Op de vraag hoe je met een stal kampioen bij de trainers wordt, heeft Tesselaar een eenvoudig antwoord. ,, Goed personeel en goede paarden.” In Willemsoord staan zes personeelsleden op papier. Jeffrey Mieras is een van hen en werkt al jaren bij de stal. Mats Wester (25) en Jim Veldman (19) zijn de leerling-pikeurs. Wester heeft in zijn loopbaan 21 overwinningen behaald. Veldman, hij vertrekt halverwege dit jaar waarschijnlijk naar Amerika, werd in 2022 kampioen bij de leerlingen. ,,Het zijn jongens met een mooie toekomst in de drafsport”

Mieras is een van de betere pikeurs van Nederland. De inwoner van Wolvega is blij met Tesselaar. ,,Vooral als hij op vakantie is”, zegt Mieras lachend. Serieuzer: ,,We kunnen goed sparren over hoe we iets moeten aanpakken. Dion is een lieve man en kan met bijna iedereen goed opschieten.” Mieras, Wester en Veldman krijgen van hun werkgever alle kans om te rijden.

‘Financieel steeds beter’

Naast het maandelijkse pensiongeld van 800 euro moet Tesselaar het hebben van 20 procent van het gewonnen prijzengeld. De pikeurs van de paarden ontvangen 5 procent. ,,Ik rijd zelf niet zo vaak., maar wel graag aan het front. Van achteraf kun je bijna niet meer winnen”, zegt Tesselaar, die zeker mogelijkheden voor beginnende trainers ziet. ,, Het gaat financieel steeds beter in de sport. Alleen het paardenbestand is aan de lage kant.”

Over zijn eigen prestaties blijft Tesselaar bescheiden. ,,Ik ben een normale rijder en een redelijk goede trainer.”