Erehaag en 'fakkelen' voor laatste vaart ballonvaarder Jan Haven uit Idskenhuizen

Collega’s bewezen ballonvaarder Jan Haven uit Idskenhuizen zaterdagmiddag de laatste eer.

Collega’s bewezen ballonvaarder Jan Haven uit Idskenhuizen zaterdagmiddag de laatste eer. Foto: niels de vries

Collega’s bewezen ballonvaarder Jan Haven uit Idskenhuizen zaterdagmiddag de laatste eer. Ze vormden een erehaag en ‘fakkelden’ met hun branders langs de laatste route die Haven aflegde.

Het is exact een week na het overlijden van ballonvaarder Jan Piers Haven (50) uit Idskenhuizen. Langs de Stripedyk in het dorp staan een kleine twintig ballonmanden opgesteld. Ze zijn van collega-ballonvaarders. Ze zullen hem zo de laatste eer bewijzen door te ‘fakkelen’.

De schok was groot toen het overlijdensbericht van Haven hen bereikte. De Jiskenhúster stierf op oudejaarsdag volstrekt onverwacht aan een hartinfarct, hij was nog maar vijftig jaar.

Een mooi eerbetoon

Ze besloten hun immer vrolijke collega met hun branders te begeleiden naar zijn laatste rustplaats in Sint Nicolaasga. ,,Als collega’s vonden we dit een mooi gebaar’’, vertelt Jeroen Koskamp van Achterhoek Ballonvaarten uit Westervoort. ,,Een mooi eerbetoon’’, vindt ook Quinten Bijleveld van Old Balloonclub Joure.

Het nummer ‘Thunderstruck’ van AC/DC klinkt door de loods van Jan Haven. De werkplaats, waarin Jan ,,altijd’’ te vinden was. Hij kwam alleen thuis om te eten en te slapen. Hij was directeur/eigenaar van JPH Ballonvaarten. De onderneming telde acht ballonnen en vijftig medewerkers.

Vorig jaar nam hij Dreamflights over van zijn maat Herman Kleinsmit, die met pensioen ging. Er kwam een nieuwe, 24-persoons ballon bij: de JEH, oftewel Jan en Herman.

Laatste rit

De loods is nu vol met familie, vrienden en collega’s. Jan ligt in een beschilderde kist. Straks zal die op een ballontrailer worden gelegd voor zijn laatste rit door zijn dorp.

Mem Jitske had Jan een van de laatste decemberochtenden van 2022 nog uitgezwaaid. Haar oudste van drie was altijd thuis blijven wonen. Hij reisde de 29ste af naar Gosau, Oostenrijk. Zijn ,,tweede land.’’ Hij kwam er al decennia achtereen om te skiën en te varen tussen de Alpentoppen.

In 1998 had hij zijn brevet gehaald. Zijn in 2015 overleden heit Pier Haven voer ook, net als Jans mem, een oom, een neef, een nicht en zijn broer Jelke. Jan zou ook Jelkes dochters Lisa en Anniek opleiden. ,,Mar dat moat ik no sels dwaan’’, zegt hij.

99 Luftballons

Pier Haven was een van oprichters van de jaarlijkse Ballonfeesten in Joure. Het idee daartoe ontstond tijdens de Wereldkampioenschappen Solexrace onder de maten van Vriendenclub De Flecke. De eerste prijs was een Ballonvaart. Een traditie was geboren. In de ruimte klinkt ‘99 Luftballons’ van Nena.

Broer Jelke en zijn vrouw Alida waren ook mee naar Oostenrijk. Ze skieden die oudejaarsdag. Ze misten Jan al op de piste, kregen telefonisch geen contact met hem. Maar Jan koos altijd zijn eigen pad, concludeerden ze. En had altijd alle tijd. Dat zou vandaag niet anders zijn.

Maar toen er in de middag nog geen reactie was, besloot Jelke een kijkje te nemen op de hotelkamer van Jan. Daar trof hij het levenloze lichaam van zijn oudste broer aan. ,,In grut gemis’’, aldus Jelke Haven.

Stapvoets langs de erehaag

Na de dienst lopen de ballonvaarders naar de manden om de branders te ontsteken. De trailer met erop de kist met Jan rijdt stapvoets langs de erehaag in de richting van de begraafplaats in Sint Nicolaasga. Familie en vrienden volgen.

,,Jan was een jongen zonder oordeel’’, merkt René Elgersma van BAS Ballonvaarten uit het Gelderse Laren op. ,,Hij kon met iedereen door een deur. Als je geen oordeel hebt, dan kun je dat ook.’’