SC Heerenveen begint 2023 met doelpuntloos gelijkspel bij RKC Waalwijk en verliest aanvoerder Sven van Beek

Thom Haye in duel met Mats Seuntjens van RKC Waalwijk.

Thom Haye in duel met Mats Seuntjens van RKC Waalwijk. FOTO ANP

Meer kansen dan in een gemiddeld duel voor de winterstop, maar geen doelpunten. SC Heerenveen speelde met 0-0 gelijk in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Aanvoerder Sven van Beek viel in de slotfase geblesseerd uit.

Eerst keerde Etienne Vaessen een laag schot van Milan van Ewijk. Vervolgens redde hij op de rebound van Rami Al Hajj. En amper tien seconden later pakte hij eenvoudig een kopbal van Simon Olsson.

Drie kansen op rij voor SC Heerenveen, in de 53ste minuut van de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Maar alle drie keren bracht Vaessen redding. De doelman van RKC was een sta-in-de-weg voor de ploeg van Kees van Wonderen.

Zodoende eindige het uitduel in Waalwijk in een doelpuntloos gelijkspel, in een wedstrijd die Heerenveen gezien de kansenverhouding eigenlijk had moeten winnen.

Basisopstelling intact

Van Wonderen hield zijn basisopstelling intact, vergeleken met de laatste wedstrijd van 2022, toen SC Cambuur in het Abe Lenstra-stadion met 2-1 werd verslagen. Sarr was dus de linksbuiten, Simon Olsson stond op rechts en Rami Al Hajj was de meest aanvallende middenvelder, achter spits Sydney van Hooijdonk. Het is een kwestie van tijd voordat Al Hajj zijn plek verliest aan Pelle van Amersfoort. De winterse aanwinst kreeg van Van Wonderen een invalbeurt van ruim 20 minuten.

Al Hajj was in Waalwijk wel betrokken bij een aantal gevaarlijke momenten. Zo redde Vaessen in de eerste helft tweemaal op een afstandsschot van de Zweedse middenvelder. Keerzijde van Al Hajj? Hij lijdt teveel onnodig balverlies.

Dat laatste gold overigens ook voor Sarr, na ruim een halfuur voetballen, daarmee de grootste mogelijkheid van de eerste helft inleidend voor RKC. Mika Biereth kreeg namelijk een vrije schietkans in het strafschopgebied, maar Andries Noppert verwerkte de poging van de spits uitstekend.

RKC Waalwijk raakt de paal

Zoals Noppert na rust ook knap redde op een inzet van Mats Seuntjens. Het waren de twee keren dat de Jouster doelman écht in actie moest komen, waarbij Noppert mazzelde dat Seuntjens niet veel later op de paal mikte.

Maar het grootste gevaar speelde zich af voor het doel van RKC. Zo werd een lage voorzet van Mats Köhlert door iedereen gemist, terwijl Sydney van Hooijdonk na goed doorzetten van Sven van Beek de bal half raakte. Vaessen onderscheidde zich vervolgens met reddingen op pogingen van Köhlert en Anas Tahiri.