Emigreren

Wat zijn goedkope landen om te wonen?

Regelmatig verschijnen er lijstje op het internet met de goedkoopste landen om te wonen. En al die website gebruiken verschillende criteria waarom een land goedkoop zou zijn. 

Op Leaving Holland gebruik ik, naast inspiratie die ik op doe uit die artikelen die ik vind als ik zoek op “wat is een goedkoop land om te wonen?” ook cijfers die ik kan vinden over deze landen van statistieken websites en de kosten van levensonderhoud van expats die hierover schrijven of vloggen.

Ik kwam tot het volgende lijstje met goedkope landen, in willekeurige volgorde:

  1. Ecuador, 550 euro per maand, Ecuador is een land wat voor elk wat wils heeft, iets duurder leven in de stad, of goedkoop leven ver van de toeristen gebieden, het kan allemaal. De prijs die hier staat per maand is min of meer gebaseerd op het leven in de stad. Maar trek jij door het land dan kun je wellicht nog wel een goedkoper plekje vinden en rondkomen van 400-450 euro exclusief je huur.
  2. Portugal, 600 euro per maand, Portugal is bij uitstek geschikt voor mensen die in een goed ontwikkeld land willen leven tegen lage kosten, meer lezen over emigreren naar Portugal doe je door hier te klikken 
  3. Mexico, 400 euro per maand, Mexico is heel populair vooral bij mensen uit de VS en Canada, maar ook Nederlanders vertrekken jaarlijks naar Mexico om daar voor lange tijd te blijven of om zich te vestigen. De diversiteit van het land biedt genoeg kansen voor iedereen en de kosten van levensonderhoud kun je net zo goedkoop maken (of duur) als je maar wilt. Meer informatie over emigreren naar Mexico vind je als je hier klikt.  en alles over de verblijfsvergunning voor Mexico vind je hier (klik)
  4. Vietnam, 450 euro per maand,  Vietnam biedt de uitdagende combinatie van oude en nieuwe geschiedenis, prachtige groene natuur en goudgele stranden. Vietname is al jaren de digitale nomade hot spot, en ook steeds meer jonge gezinen starten er een nieuwe toekomst. Vietnam biedt eigenlijk wel iets voor iedereen, zowel relaxt leven op het platteland, of zonnig strandleven maar ook hip en modern leven in de grote stad. De prijs die ik hier niem is gebaseerd op de ksoten van levensonderhoud in de hoofdstad en aan de toeristische kust.
  5. Zuid Afrika, 540 euro per maand, Zuid Afrika is nu niet het eerste land waar je aan denkt als je wilt emigreren. Het land komt vaak negatie fin het nieuws vanwege alle problemen. Toch zijn er prima locaties waar je veilig kunt wonen en je kosten van levensonderhoud t.o.v. Nederland drastisch kunt verminderen.
  6. Indonesië, 500 euro per maand, zeg je Indonesië, dan zeg je Bali, maar Bali is best duur geworden de laatste 2 jaar. Omdat het hip is en iedereen naar Bali wil. Indonesië heeft meer te bieden dan alleen Bali en het is een land waar mensen van alle landen heel prettig samen leven.
  7. Costa Rica, 450 euro per maand, Costa Rica staat gelijk aan goudgele stranden, rotskusten, jungle, watervallen en daartussen wonen mensen in dorpen en een paar steden. het is een relatie farm land, maar de kosten van levensonderhoud zijn er ook naar. Je kunt in Costa Rica een heel goedkoop leven leiden. En het is een land in ontwikkeling wat nog mooie kansen biedt.
  8. Bulgarije, 600 euro per maand, in Bulgarije gaat het vooral om vers eten en kaas, iets waar het land groot in is. En dat is goedkoop. combineer dat met wonen in een land wat een rijke historische geschiedenis heeft en voldoende huisvesting biedt aan mensen die willen aanpakken, dan kun je hier heel prettig wonen.
  9. De Filipijnen, 500 euro per maand, in de Filipijnen verschillen de kosten van levensonderhoud van eiland tot eiland, sommige streken zoals Boracay en Palawan zijn heel duur, andere gebieden spotgoedkoop. Voor meer informatie over emigratie naar de Filipijnen klik je hier!  In de Filipijnen geldt vooral dat leven in de steden een stuk duurder is dan leven op het platteland.
  10. Maleisië, 600 euro per maand, In Maleisië wordt vooral Georgetown genoemd als een prachtige plek om met pensioen te gaan, mede vanwege de goede zorgvoorzieningen, Maleisië biedt meer dan alleen Georgetown, het bruisende Juala Lumpur mag dan wel iets duurder zijn maar het is zeker een stad die de moeite waar is om te onderzoeken als je emigratie plannen hebt. De huur in Kuala Lumpur is wel bovengemiddeld. Beter zoek je dan een plekje in 1 van de omliggende gebieden, met het goede vervoer ben je in een mum van tijd op 1 van de vele kleurrijke markten of grote winkelcentra van KL.

Het zal je opvallen dat Thailand er niet bij staat. Dit is omdat het leven in Thailand steeds duurder wordt en het land maar met moeite in dit rijtje zou passen. De criteria die ik heb toegepast bij het samenstellen van deze lijst landen bevatten ook: infrastructuur en voorzieningen, en de verhouding van de kosten van levensonderhoud ten opzichte daarvan. En omdat Thailand de laatste jaren duurder is geworden maar die voorzieningen niet echt zijn verbetert heb ik er voor gekozen het land er niet tussen te zetten. Anders dan de Filipijnen waar het gewoon nog spotgoedkoop is in vergelijk met Nederland.

Toch is Thailand nog wel een land waar je goedkoop kunt leven.  Wil je meer informatie over emigratie naar Thailand, klik dan hier. 

Waarom zijn dit goedkope landen en hoe kun je hier goedkoop leven?

Voorop staat dat leven in de stad duurder is dan op het platteland. De prijzen die achter de landen staan zijn een indicatie van prijzen voor dagelijkse kosten zoals boodschappen, uit eten gaan en een auto rijden. De huur zit bij deze kosten niet in. Omdat een huis of appartement huren voor iedereen anders is. De meeste mensen hebben wel helder hoeveel ze aan huur kunnen uitgeven in in deze landen is voor elk budget wel iets te vinden. Omdat ook de huren lager liggen dan in de duurdere landen. En huren is vaak afhankelijk van woonwensen en dat kun je net zo duur maken als je wilt.

In veel van deze landen kun je een studio appartement huren voor ongeveer 200-300 euro all in.

De landen zijn voornamelijk goedkoop omdat het landen zijn met een mindere infrastructuur en een slechter economisch klimaat. En dat betekent dat voorzieningen zoals ziekenhuizen (maar niet altijd ook de kwaliteit van gezondheidszorg!!), electra, schoon kraanwater, wegen, en beschikbaarheid van producten zoals verse groenten, kleding en electronica vaak een stuk minder is dan in Nederland of wat jij gewend bent. (lees hierover meer in het artikel: Wat is een goedkoop land om te wonen?)

Omdat het bruto inkomen per inwoner lager is, zijn ook de producten in de winkels en de overheidsdiensten lager. Het is niet automatisch zo dat je in deze landen ook een gunstiger belastingtarief hebt.

Maar de prijzen die achter de landen staan, zijn dus een gemiddelde. De prijzen zijn op basis van 1-2 personen per maand.

Verhuizen naar een goedkoop land is niet altijd rooskleurig

Als jij op zoek bent naar een goedkoop land om te herhuisvesten is een goede voorbereiding van belang. Veelal bieden die landen niet de verzorgingsstaat zoals je gewend bent uit Nederland. In dit geval is zelfkennis is de sleutel tot succes. En met zelfkennis bedoel ik eigenlijk alles,

  • Je financiële situatie,
  • Kennis van wat je nodig hebt om gelukkig te zijn,
  • Je flexibiliteit en aanpassingsvermogen,
  • Kennis over wat je achterlaat in Nederland en de emoties daaromtrent
  • Je vaardigheden en creativiteit
  • Je oplossingsgerichtheid en zelfredzaamheid

Als je al die zaken niet minstens een keer benoemt hebt in je emigratieproces loop je grote kans daar later na je verhuizing tegenaan te lopen, vaak bij verrassing en dan kun het zomaar zijn dat je dreigt het bijltje er bij neer te gooien en naar “huis” gaat verlangen.

Een goed plan van aanpak is dus een must, onderschat emigreren niet, vele mensen denken dat ze, zodra ze de deur in Nederland achter zich dicht trekken alleen nog maar rozengeur en maneschijn tegemoet gaan, de eeuwige vakantie. En ja, hoor ik mijn klanten vaak zeggen, ik weet dat we

  • de taal niet beheersen
  • er nog nooit geweest zijn
  • een oud huis hebben gekocht wat we moeten renoveren
  • nog papierwerk hebben wat geregeld moet worden
  • mijn ouders/kinderen/vrienden achterlaten en daar heb ik het best een beetje moeilijk mee
  • als we daar gaan werken de arbeidsomstandigheden anders zijn
  • de gezondheidszorg niet zo best is daar

En tal van andere opmerkingen waarin ze mij willen geruststellen dat ze wel hebben nagedacht over tegenslag. Maar de meesten onderschatten het. Dat blijkt vaak wel uit een later contactmoment waarin de tranen erg hoog zitten en de stress hoog is.

Wil jij goed voorbereid op pad? kijk dan eens rond in de Emigratie Winkel en snuffel rond in het brede aanbod van boeken en infobladen die allemaal speciaal ontworpen zijn om van jouw emigratie plannen een succesverhaal te maken.  (Ga naar De Emigratie Winkel)

Meer artikelen over goedkope Emigratie bestemmingen

Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro

Ik kan rondkomen van een jaarinkomen van ongeveer 9.500 euro, soms iets meer, soms iets minder per maand, dus ook ...

Elektriciteit in Mexico versus Elektriciteit in Nederland

De energiemarkt in Mexico is nog in eigendom van de Staat. CFE is samen met Pemex de grootste maatschappij van ...

Wat kost het leven in Mexico?

Zo af en toe schrijf ik op deze website iets over mijn budget en wat ik verbruik per maand in ...

Altijd reizen, da’s toch hartstikke duur?

In de rubriek "vragen aan Jeanette" beantwoord ik vragen die ik krijg over mijn leven en levensstijl. De meeste vragen ...

Wat is een goedkoop land om te wonen?

Zoeken op het internet naar een goedkoop land om te wonen als je wilt emigreren is niet zo moeilijk. Het ...

Hoeveel geld heb je nodig om in Mexico te wonen?

In de maanden november en december heb ik weer eens geprobeerd uit te zoeken wat je nu minimaal nodig hebt om in ...

Wat zijn de goedkoopste steden om te wonen?

In de reeks artikelen over goedkope plekken om naar toe te emigreren en te wonen voor maandelijkse kosten die vele ...

5 goedkope strandlocaties om te wonen

Wie wil dat niet: Wonen op het strand en dan ook nog zo goedkoop dat je er kunt leven als ...

Wat zijn goedkope landen om te wonen?

Regelmatig verschijnen er lijstje op het internet met de goedkoopste landen om te wonen. En al die website gebruiken verschillende ...

Is Mexico een goedkoop land om te wonen

Is Mexico een goedkoop land om te wonen, het is een vraag die veel gesteld wordt, in dit artikel lees ...

Is de Filipijnen duur?

Een van de vele redenen om naar de Filipijnen te verhuizen is de wens om goedkoper te wonen. In dit ...

Welk land is veilig om te wonen?

Wat ik veel hoor als ik vertel dat ik in Mexico woon is dat dat een heel gevaarlijk land is ...

 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

  • Jeanette

    Dag Franklin, dank je wel voor je reactie, het zal niet gemakkelijk zijn om te emigreren naar Maleisië, de toelatingseisen zijn best hoog. En eigenlijk is er maar 1 prgramma volgens mij het MM2H programma. Op de website van de Immigratiedienst kun je daar alles over lezen. Immigratiedienst (klik). Daarbij is Maleisie best een heel duur land om te wonen. Ik ben er zelfs geweest en vond het niet goedkoop.

    Als emigratie en geld een ding zijn (gezien je vorige reactie) zou je ook kunnen overwegen om te kijken naar landen met eenvoudige visa regels en lage toelatingseisen. Voor een gesprek over emigratie kun je altijd contact met mij opnemen (klik)

  • Fränklin

    Beste Jeannette,

    Ik heb je website bekeken en ben erg onder de indruk. Zelf heb ik inmiddels ook 30 landen gezien en de 1e keuze was het land Indonesië. Daarna volgt Maleisië al zijn de regels om er naar te emigreren gunstiger dan Indonesië. Aangezien ik ooit 3 pogingen heb gedaan om te emigreren, maar steeds weer tegen een groot probleem aan liep ben ik op tijd terug gekeerd naar Nederland. De eerste poging was naar Thailand wat later traumatisch af liep. Een baan aangeboden gekregen waarbij het netwerk niet deugde en ze mensen heel anders ingelicht hadden dan wat het werk daadwerkelijk inhield. Indonesë heeft me eigenlijk laten afknappen door het opkomend radicalisme en het eeuwig moeten verlengen van je visum, geen werkvergunning kunnen krijgen onder de 1200e zodat bedrijven je daar amper willen aannemen en meerdere problemen. Ik zie nu alleen nog heil in Maleisië, maar misschien door mijn leeftijd en ervaringen geeft het mij remmingen om het door te zetten. Heb jij nog tips voor mij Jeanette?
    Hoogachtend,

    Fränklin Derksen