Streep door Lightyear 0, uitstel van betaling aangevraagd

Alle aandacht op Lightyear Two

Lightyear 0
Lightyear 0Lightyear 0Lightyear 0Lightyear 0Lightyear 0Lightyear 0Lightyear 0Lightyear 0

Had jij zo je zinnen gezet op de eerste productieauto van het Nederlandse Lightyear? Dan moeten we je helaas teleurstellen. Er gaat een dikke streep door de Lightyear 0. Dat maakt het ambitieuze merk dat zich vooral richt op de ontwikkeling van elektrische 'zonneauto's' bekend. Lightyear heeft voor de operationele tak van het bedrijf zelfs uitstel van betaling aangevraagd.

Medio 2022 presenteerde het Nederlandse Lightyear dan eindelijk de definitieve productieversie van de voorheen als Lightyear One bekende zonneauto. De op het laatste moment tot Lightyear 0 omgedoopte 'zonneauto' lijkt haast vernoemd naar het aantal exemplaren dat Lightyear er nog van gaat maken. Lightyear zegt namelijk genoodzaakt te zijn om de productie van de '0' te staken. Het blijft dus bij een klein aantal gebouwde exemplaren.

De fabrikant zegt dat het om de komst van de Lightyear 2 veilig te stellen genoodzaakt is om de productie van de Lightyear 0 een halt toe te roepen. Dat is geen eenvoudige beslissing geweest, zo zegt Lightyear-CEO en mede-oprichter Lex Hoefsloot. "We hebben helaas deze keuze moeten maken. Van de ontwikkeling van de Lightyear 0 hebben we de afgelopen jaren veel geleerd. We richten nu al ons energie op de Lightyear 2."

Op een haar na failliet

Lightyear geeft aan dat het uitstel van betaling aangevraagd heeft voor Atlas Technologies B.V., de operationele tak van het bedrijf. Lightyear zou te snel zijn gegroeid en de afgelopen tijd te weinig geld op hebben gehaald bij investeerders. De onderneming moet nu op jacht naar nieuw kapitaal voor een mogelijke doorstart. Volgens Hoefsloot hoopt Lightyear de komende weken nieuw grote investeringen binnen te halen. Officieel is het dus nog geen zonsondergang. Belangrijke kanttekening: de investeringen die Lightyear onder meer investeringen van het Nederlandse overheidsfonds en het Zweedse Koenigsegg zijn niet direct verbonden aan de operationele tak van Lightyear, maar aan moederbedrijf Atlas Technologies Holding B.V. dat het intellectuele eigendom van Lightyear bezit. Het Financieele Dagblad meldt dat de productie van de Lightyear 0 bij Valmet in Finland te duur bleek.

Lightyear 2

De Lightyear 2 wordt net als de Lightyear 0 een gelikt model met zonnecellen op het dak.

De Lightyear 2 voor het jonge bedrijf dan ook een veel belangrijker model. Waar de in een beperkte oplage te bouwen Lightyear 0 een vanafprijs van maar liefst €250.000 had, moet de Lightyear 2 het eerste volumemodel worden. De Lightyear 2 belooft een vanafprijs van minder dan €40.000 te krijgen, al sprak de firma eerder van een vanafprijs van zo'n 30 mille. De Lightyear 2 krijgt een elektrisch bereik van tot 800 kilometer en is nog voordat de auto ook maar is gepresenteerd al behoorlijk in trek. Lightyear heeft van particulieren al 40.000 inschrijvingen staan en bedrijven als LeasePlan en MyWheels hebben al ingetekend voor ruim 20.000 exemplaren.

Lezersreacties (301) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.