Vakbonden en werkgevers kraken pakjesbezorgersplan van De Sutter af

© Fred Debrock

De sociale partners hebben woensdagmorgen furieus gereageerd op de voorstellen van minister van Post Petra De Sutter (Groen) om de pakjesbezorgers beter te beschermen. Ze zijn ervan overtuigd dat het in de praktijk de Belgische pakjessector zal nekken. De ministerraad zette eind vorige week het licht op groen voor het plan van De Sutter.

Pascal Sertyn

Na negen uur werken moeten pakjesbezorgers kunnen rusten. Ze moeten ook correct vergoed worden. Dat zijn de belangrijkste van de nieuwe maatregelen die minister De Sutter voor de sector treft. De regering sleutelt al langer aan een regeling om de wantoestanden bij de pakjesbezorgers aan te pakken. Dit voorstel komt daaraan tegemoet, verzekert De Sutter.

Vakbonden en werkgevers zijn daar niet van overtuigd. Woensdagmorgen lieten ze via een gezamenlijk persbericht weten zeer ‘verbolgen’ te zijn over de beslissing van de ministerraad om het wetsontwerp tot wijziging van de postwet aan te nemen. Ze zeggen dat de plannen van minister De Sutter helemaal geen oplossing bieden voor de mistoestanden die ze met de Postwet wil aanpakken.

Ze vrezen vooral dat het moeilijk zal worden af te dwingen dat buitenlandse bezorgers de maatregelen respecteren. Daardoor riskeren de Belgische pakjesbezorgers een sterk concurrentieel nadeel te ondervinden. De sociale partners zeggen dat de plannen de Belgische bedrijven die pakjes vervoeren zullen ‘nekken’. In een reactie stelt De Sutter dat iedereen gelijk voor de wet zal zijn. En buitenlandse pakjesbedrijven dezelfde regels zullen gelden dan voor de binnenlandse. ‘Ons goedgekeurd ontwerp beschermt dus ook de koeriers die voor buitenlandse pakjesbedrijven tot aan onze deuren komen’.

In het plan wordt bepaald dat koeriers maar negen uur per dag pakjes mogen bezorgen. In totaal gaat het om maximaal 56 uur per week, maximaal 90 uur per twee weken en maximaal twee keer per week tien uur. Daarnaast komt er een wettelijke minimumvergoeding voor de koeriers. ‘Daarvoor wordt gekeken naar het loon van werknemers uit het paritair comité wegvervoer voor derden. Dat is de meest cruciale verandering en betekent dat pakjeskoeriers kunnen rondkomen en eerlijk betaald worden’, zegt De Sutter.

De pakjesbezorgers zullen ook niet meer zelf moeten opdraaien voor kosten om wettelijk in orde te zijn of om te kunnen rijden. Het gaat daarbij dan onder meer om verzekeringen en belastingen. Een Koninklijk Besluit regelt dat nog verder in detail, zegt de minister.

Verantwoordelijkheid van bedrijven

De Sutter wijst in het voorontwerp ook op de ketenverantwoordelijkheid. Die maakt dat grote bedrijven stevige boetes kunnen krijgen indien hun onderaannemers hun bezorgers bijvoorbeeld te weinig betalen of te lang laten rijden. Dat kan oplopen tot vijf procent van hun omzet. ‘Als je weet dat grote pakjesbedrijven tot in de miljoenen euro’s omzet hebben, is het duidelijk dat het over zware boetes kan gaan.’