Poeptest thuis nu ook voor volwassenen met IBD

Kinderen die in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voor inflammatoire darmziekten (IBD) worden behandeld, kunnen al ruim een jaar met een poeptest thuis hun ziekte monitoren. Het UMCG gaat deze “Flarometer” nu ook voor volwassenen met IBD beschikbaar maken dankzij een subsidie van ZonMw.

Flarometer

De Flarometer is in het UMCG ontwikkeld. Het is een eenvoudige thuistest die de hoeveelheid van het eiwit calprotectine in de ontlasting meet. Hoe meer calprotectine in de ontlasting, hoe meer ontstekingscellen in het maag-darmkanaal en dat is een belangrijk signaal voor de ernst van de ontsteking op dat moment.

Patiënten en artsen tevreden

Sinds het najaar van 2021 is de Flarometer beschikbaar voor alle kinderen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa in het UMCG. ‘De druk op de polikliniek is sinds de introductie enorm afgenomen’, vertelt Patrick van Rheenen, kinderarts MDL in het UMCG. ‘Onze patiënten en ook de artsen zijn zo tevreden over deze innovatieve manier van zorg dat we de technologie beschikbaar willen maken voor gebruik bij volwassenen en voor patiënten in andere ziekenhuizen.’

Flarometer voor volwassenen

Met de subsidie van ZonMw gaat Van Rheenen met een projectgroep de Flarometer eerst beschikbaar maken voor volwassen patiënten met IBD die in het UMCG behandeld worden. Van Rheenen verwacht dat dat deel van het project voor de zomer van 2023 gereed is. Vervolgens komt de Flarometer ook beschikbaar voor patiënten van het Isala in Zwolle en MUMC in Maastricht.

Verder uitbouwen thuismonitoring

De 3e stap in het project, dat in totaal 2 jaar duurt, is het verder uitbouwen van thuismonitoring. Voor patiënten die zichzelf injecteren met een geneesmiddel is het straks mogelijk om via een vingerprik bloed af te nemen voor het bepalen van de medicijnspiegel. Patiënten hoeven dan nog minder vaak naar het ziekenhuis.

Bron: UMCG

Gepubliceerd op 18 januari 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.