Zwangere vrouw heeft bekende en te verwachten bijwerkingen na coronavaccinatie

17 januari 2023

Vrouwen die een eerste coronavaccinatie ontvingen tijdens de zwangerschap gaven aan bijwerkingen te hebben ervaren die te verwachten zijn na vaccinatie. De minste bijwerkingen traden op na een vaccinatie van Pfizer. Dat blijkt uit een onderzoek met vragenlijsten van Moeders van Morgen, onderdeel van Lareb, onder 4.348 zwangere vrouwen.

De kennis over de veiligheid van coronavaccinatie tijdens de zwangerschap neemt steeds meer toe. Een eerste coronavaccinatie in 2021 leverde bij zwangere vrouwen geen onverwachte of opvallende bijwerkingen op. De fase van de zwangerschap, het trimester, liet geen verschil in het optreden van bijwerkingen zien.

Type bijwerking

De meeste zwangere vrouwen waren gevaccineerd met Pfizer of Moderna (80%). Na de eerste vaccinatie werd een injectieplaatsreactie door ongeveer een derde genoemd. Verder ervaarden zwangere vrouwen het meeste spierpijn (26%) en vermoeidheid (20%). Hoofdpijn, misselijkheid en pijn in de ledematen kwamen minder voor.

Verschil in merk vaccin

Zwangere vrouwen met een Pfizer of Moderna vaccin ervaarden minder bijwerkingen dan vrouwen die een ander merk vaccin kregen. Zo werd koorts slechts bij 2% van de zwangeren na een eerste vaccinatie met Pfizer of Moderna gemeld. Maar ruim een derde van de zwangere vrouwen kreeg koorts na de eerste vaccinatie met AstraZeneca of Janssen. Na een tweede vaccinatie tijdens de zwangerschap trad koorts vaker op bij vrouwen gevaccineerd met een Moderna vaccin. Voor Pfizer was er bijna geen verschil tussen de eerste en tweede vaccinatie en het optreden van koorts

Moeders van Morgen deed onderzoek naar de zelfgerapporteerde maternale bijwerkingen na covid-19-vaccinatie tijdens de zwangerschap. Op 29 december 2022 verscheen een artikel over dit onderzoek in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NVtG).

De belangrijkste bevindingen van deze studie zijn:

  • Ongeveer de helft van de vrouwen rapporteerde ten minste één bijwerking na covid-19-vaccinatie tijdens de zwangerschap.
  • Het bijwerkingenprofiel van covid-19-vaccinatie tijdens de zwangerschap liet geen bijzondere of onverwachte bijwerkingen zien.
  • Bijwerkingen die het meest genoemd werden zijn: injectieplaatsreacties, spierpijn en vermoeidheid.
  • Er zat grote variatie in het percentage gerapporteerde bijwerkingen (waaronder koorts) tussen de verschillende vaccins.
  • Bijwerkingen werden het minst vaak gerapporteerd bij vaccinatie met het BioNTech/Pfizer-vaccin.

In een vervolgstudie zullen zwangerschapsuitkomsten worden geanalyseerd, zoals miskramen of vroeggeboorte. Bijwerkingencentrum Lareb is verantwoordelijk voor de bewaking van de veiligheid van de covid-19-vaccins. In het kader daarvan monitort Lareb zwangerschapsuitkomsten in Moeders van Morgen en meldingen van vermoede bijwerkingen. Daarbij zijn er tot nu toe geen aanwijzingen voor risico’s ten aanzien van het zwangerschapsbeloop of de ontwikkeling van het kind. Internationale studies laten geen verhoogd risico zien op negatieve zwangerschapsuitkomsten.

Over Moeders van Morgen

Moeders van Morgen is een prospectieve cohortstudie naar geneesmiddelengebruik en vaccinaties rond de zwangerschap en de uitkomst daarvan, waarin de gegevens verstrekt worden door zwangere vrouwen.

Bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6831


Lees ook

22 maart 2023
Corona

Update uitgangspunten corona testbeleid en inzet zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis

In februari 2023 heeft het RIVM geadviseerd om de specifieke maatregelen met betrekking tot COVID-19 te stoppen en voortaan algemene...
14 september 2022
Corona

Zwangerschap en boosterprik

Binnenkort start de boostervaccinatie campagne (herhaalprik) voor COVID-19. Alleen personen die de basisserie van de COVID-19-vaccinatie al hebben ontvangen, komen...
19 mei 2022
Corona

Richtlijn Uitgangspunten PBM bij verzorging, verpleging of medische behandelingen buiten het ziekenhuis is aangepast.

Het advies voor preventieve gebruik van chirurgische mondneusmaskers ten minste type II wordt versoepeld naar zorgcontacten binnen 1,5 meter afstand...