In Malawi geboren Praise Israel maakt indruk in Akademy: "Ik voel me hier helemaal thuis"

18 januari 2023 16:00

Praise Israel speelt in de Onder 15 van sc Heerenveen. Hij heeft de achternaam van een land in Azië, zag het levenslicht in Afrika en droomt van een interlandcarrière bij Nederland. Het verhaal van de veertienjarige Akademy-speler.

26112022302528 FPH 4167 (1)

Een boks hier en een boks daar. Israel lijkt iedereen te kennen op sportpark Skoatterwald. Hij maakt hier en daar een praatje en vervolgt ondertussen zijn weg naar de kleedkamer. Op jonge leeftijd is hij al een imposante verschijning. Lang is hij niet, maar fysiek staat hij zijn mannetje. Hij is gespierd. Niet voor niets hoopt hij ooit in de Premier League te spelen. "Dat vind ik een mooie competitie, ik kijk er vaak naar. Chelsea is mijn droomclub. Ik ben fan van hun middenvelder, N’golo Kanté. Hij pakt zoveel ballen af. Daar kan ik nog wel iets van leren. Ik ben ook een verdedigende middenvelder."

Nederland
Hij speelt in de Onder 15, maar traint inmiddels bij de Onder 16. Het zegt iets over zijn goede ontwikkeling. "Ik ga niet over mezelf zeggen dat ik super goed ben", aldus Israel. "Maar ik kan wel voetballen, ja. Mijn sterke punten? Ik kan ballen afpakken, heb een goede traptechniek en ben een leider. Ik kan mensen op hun plek zetten, maar ben ook altijd positief. Dat is mijn kracht. Er zijn ook punten waar ik me in wil verbeteren. In kleine ruimtes moet ik sneller handelen en ik moet beter om me heen kijken. Daarnaast wil ik vaker beslissend zijn."

"Ik ga niet over mezelf zeggen dat ik super goed ben. Maar ik kan wel voetballen, ja"

Praise Israel

De controleur staat dit seizoen op zes doelpunten. Een behoorlijk aantal voor iemand op zijn positie. "Ik ben aardig op dreef, ja. Maar scoren is voor mij niet het belangrijkste. Ik hou meer van ballen afpakken en daarna de beslissende pass geven. Ik heb liever een assist dan een goal."

Zijn potentie is niet alleen in de Akademy opgevallen. In september krijgt hij een uitnodiging van de KNVB. Hij mag zich laten zien tijdens een selectiewedstrijd van Oranje Onder 15. "Het was mijn allereerste keer. Ik had nog nooit eerder bij een selectie gezeten, dus ik was hartstikke blij", aldus het talent.

Malawi
Hij hoopt nog jarenlang het oranje-shirt aan te hebben. Steeds een leeftijdscategorie hoger, tot hij uiteindelijk in de hoofdmacht speelt. Met het Nederlands elftal naar een eindtoernooi, het zou geweldig zijn. Lukt dat niet? Dan is de nationale ploeg van Malawi een uitstekend alternatief. "Daar ben ik geboren", vertelt Israel. "Ik ben op mijn vierde hierheen gekomen. Mijn ouders konden niet meer voor mij zorgen. Ze zijn er nu beide niet meer, volgens mij. Ik ben eerst naar een gezinshuis gegaan voor ik geadopteerd werd. Ik voel me hier inmiddels helemaal thuis."

Bij voetballers hoor je het vaak: er lag steevast een bal in de box en ze konden eerder voetballen dan lopen. Die verhalen zal je over Israel niet lezen. "Ik weet niet veel meer van mijn jaren in Malawi, dus heb geen idee of ik daar al voetbalde. Ik ben er wel een paar keer op vakantie geweest. Dan komen wel steeds herinneringen naar boven", aldus Israel, die zijn achternaam in Nederland heeft gekregen. "Eigenlijk heet ik Praise Bonomali. Dat vind ik een mooie voetbalnaam. Ik kan er nog voor kiezen om later met die naam op m’n shirt te spelen."

Dat hij als speler potentie heeft, kwam voor het eerst naar boven tijdens een schooltoernooi. "Iemand zei daar tegen mij dat ik op voetbal moest, omdat ik best goed was. Daarvoor deed ik aan ponyrijden, dat vond ik ook leuk. Ik begon met voetballen bij BAS in Biddinghuizen. Daarna ben ik naar SVL uit Lelystad gegaan, om vervolgens de stap naar sc Heerenveen te maken. Ik ben hier in de Onder 12 gekomen, dus ben nu drie jaar bij deze club."

"Mijn ouders konden niet meer voor mij zorgen.

Ze zijn er nu beide niet meer, volgens mij"

Heerenveen
Vanuit Biddinghuizen maakt hij elke dag de reis naar Friesland. In zijn woonplaats is attractiepark Walibi, maar hij zit vaker in de trein dan in de achtbaan. Dagelijks maakt hij over het spoor de reis. "Ik maak lange dagen, maar ben het gewend. In de ochtend sta ik meestal om half zes op. Om half zeven ga ik de deur uit. Mijn ouders werken in Zwolle, dus die brengen me daar op het station. Dan pak ik om 7.19 uur de trein naar Heerenveen en vanaf daar fiets ik naar school. Ik deed theoretisch, maar zit nu op kader. Dat is makkelijker te combineren met het voetbal. Na school ga ik trainen en dan terug naar huis. Daar ben ik dan rond zes uur."

Het zijn pittige dagen, maar hij doet het zonder mokken. Het is de droom van iedere jeugdspeler om ooit in het Abe Lenstra stadion te spelen. Ook van Israel.

 


In het stadion hangen grote collages met oud-spelers. Jeremiah St. Juste, Michel Vlap, Pelle van Amersfoort, Luciano Narsingh. Allemaal voetballers die via de Akademy doorgegroeid zijn naar het eerste elftal. Toch spat voor het grootste gedeelte van de talenten de droom uiteen. De middenvelder knikt. Hij realiseert zich dat een doorbraak niet vanzelfsprekend is. "Mijn ouders zeggen dat ik moet nadenken wat ik ga doen als ik het niet haal, maar ik doe dat nog niet. Ik concentreer me echt op het voetbal."

Hij hoopt dat het einde nog lang niet in zicht is bij de Friese club. "Over vijf jaar hoop ik een profcontract te hebben. Het liefst bij sc Heerenveen. Ik hoop dan tegen het eerste elftal aan te zitten. Als ik me door blijf ontwikkelen en m’n ding blijf doen, denk ik dat ik ver kan komen."

Dit artikel is afkomstig uit FeanFan Magazine. Wil jij het supportersblad voortaan thuis ontvangen? Voor 25 euro per jaar ben je al lid van de supportersvereniging en ontvang je zes magazines per seizoen. Word nu lid.