Studenten NHL Stenden ervaren armoede in New York: 'Je realiseert je hoe tevreden je in Nederland moet zijn'

Eva Schaapherder (links), Loek Braams, Ilse Verheij, docent Rinke Bolster en Jorrit Rauwerda (voorgrond) vertellen over hun ervaringen in New York op NHL Stenden.

Eva Schaapherder (links), Loek Braams, Ilse Verheij, docent Rinke Bolster en Jorrit Rauwerda (voorgrond) vertellen over hun ervaringen in New York op NHL Stenden. Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen

Vanuit de praktijk kijken naar armoede en schuldenproblematiek. Studenten van hogeschool NHL Stenden deelden donderdag hun bevindingen over dit onderwerp tijdens het Impactfestival.

Het festival is bedoeld als afsluiting van het semester voor studenten van verschillende labs van NHL Stenden. Bij de labs werken studenten van verschillende opleidingen samen met mensen uit de praktijk om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.

,,Social workers en fiscale werkers werken bijvoorbeeld samen in het Inclusive Community Lab”, vertelt Rinke Bolster, docent en begeleider van de minor. ,,Die spreken vaak niet meer dezelfde taal, maar hier vinden ze elkaar.”

Studenten Ilse Verheij (21), Jorrit Rauwerda (23), Eva Schaapherder (22) en Loek Braams (23) gingen naar New York om te bekijken hoe daar aan de armoedeproblematiek wordt gewerkt. ,,Het begon een beetje als een grap”, vertelt Ilse Verheij (21), student human resource management (HRM). ,,Onze docent kwam ermee en toen grapten we wat van ‘oh, we gaan naar Amerika’. Op een gegeven moment dachten we: hoe tof zou het zijn om de grap waar te kunnen maken. Toen zijn we plannen gaan maken.”

‘Geheel toevallig’

Docent HRM en begeleider Rinke Bolster kwam met het idee om naar New York te gaan. ,,Geheel toevallig”, vertelt Bolster. ,,Ik kreeg door het algoritme van YouTube een video aanbevolen van Cambiolabs, een Amerikaanse non-profit organisatie die hetzelfde doet als wij in Leeuwarden. Zij richten zich op middelbare scholieren van kleur die een achterstand hebben op het gebied van educatie en helpen ze met ondernemerschap. Ik dacht: ‘Hé, dat lijkt heel erg op waar wij mee bezig zijn’.”

Bolster kwam in contact met zijn Amerikaanse tegenhanger. ,,Op een vrijdagavond heb ik 2,5 uur via Teams met hem gesproken. Bij hem was het ‘s ochtends, bij mij midden in de nacht.” Bolster werd uitgenodigd om met een paar studenten langs te komen en dat gebeurde.

,,We hadden eerst een hele tijd een groepsapp met de naam ‘New York??’”, vertelt Verheij. ,,Toen het doorging veranderden we dat naar New York met een uitroepteken.”

Grote verschillen tussen arm en rijk

De groep was onder de indruk van de grote verschillen tussen arm en rijk in Amerika. ,,Ik heb door de reis eigenlijk gemerkt dat ik niet in de VS wil werken”, zegt Rauwerda. ,,Je realiseert je hoe tevreden je in Nederland moet zijn.” Verheij is het daar mee eens. ,,De VS wordt vaak geromantiseerd. Er heerst een beeld van ‘daar kan alles en daar is alles mooi’. Maar de harde realiteit is dat het helemaal niet zo mooi is. Ze hebben daar geen vangnet.”

Dat merkte Bolster ook. ,,Ons hotel was op Long Island. De middelbare school waarmee we samenwerkten lag in de Bronx en we zijn door Manhattan heen gewandeld. De Bronx is een arm gedeelte, daar wonen 1,6 miljoen mensen. Veertig procent leeft onder de armoedegrens. Dat is gewoon Amsterdam hè, qua aantallen. Een heel Amsterdam onder de armoedegrens. Maar in Manhattan zie je Lamborghini’s.”

Samenhorigheidsgevoel

Niet alleen negatieve kanten werden opgemerkt, maar ook positieve. ,,Ze hebben daar een heel groot samenhorigheidsgevoel”, zegt Rauwerda. ,,Dat mis ik hier soms wel.” De hele groep knikt. ,,In de Bronx willen ze het met z’n allen verbeteren”, zegt Schaapherder. ,,De scholieren hebben allemaal hele grote plannen om in het buitenland te gaan studeren, maar wel om terug te komen en de kennis te gaan gebruiken om de buurt beter te maken.”

Bolster probeert een vervolg op het project te regelen door de Amerikaanse scholieren naar Leeuwarden te halen om ze te laten kijken hoe het in Friesland is.